15 july 2017, 12:50 Moldovan reality views 4666
Consilier prezidențial: Așa-numita reformă din educație este un proces gîndit insuficient
15 july 2017, 12:50 Moldovan reality views 4666

Consilier prezidențial: Așa-numita reformă din educație este un proces gîndit insuficient

„Am ajuns în această situație cu rezultatele la BAC, din motiv că ceea ce se petrece în sistemul nostru educațional, așa-numita reformă, este un proces gîndit insuficient".

Declarația aparține consilierului președintelui Republicii Moldova, în domeniul educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici, și a fost făcută în cadrul unei emisiuni de la NTV, unde au fost puse în prim-plan discuțiile referitor la numeroasele probleme de la examenele de BAC-2017, dar și situația gravă din sistemul educațional din țară.

Potrivit consilierului, o reformă trebuie să răspundă la cîteva întrebări de bază, și anume: de ce este nevoie de această reformă, cu cine se face și pentru ce se face. Din păcate, potrivit lui, dacă încercăm să răspundem la aceste întrebări referindu-ne la situația din țară, nu există un răspuns la nici una din ele.

"Ca urmare, avem contradicții foarte mari în ceea ce privește cadrul normativ ce reglementează învățămîntul din Moldova și alte acte normative. Nu o dată am menționat contradicțiile dintre Codul educației din Moldova, adoptat în 2014 de așa-numita guvernare pro-europeană. Avem probleme în ceea ce privește învatămîntul liceal, avem probleme în ceea ce privește învatămîntul superior. Recent, a avut loc o întîlnire a președintelui Igor Dodon cu Consiliul Rectorilor. Există riscul că noi putem pierde învățămîntul superior în Republica Moldova, atît din cauza cadrului normativ imperfect, cît și din cauza plecării masive a copiilor din Moldova în alte țări. O altă problemă importantă este ceea ce se întîmplă cu închiderea școlilor", a spus Corneliu Popovici.

Întrebat, cine se face vinovat de elaborarea testelor de BAC, Corneliu Popovici consideră că responsabilitatea o poartă acel care a elaborat testele, dar și organizatorul acestui proces, care este Ministerul Educației. De asemenea, el a punctat că în ultimii ani, instituția s-a ocupat de numirea în funcțiile cheie a mai multor persoane pe principii politice, care erau departe de învățămînt.

Aceste persoane veneau cu promovarea unor ideologii de partid, dar nicidecum cu scopul de a îmbunătăți sistemul educațional din țară.

La rîndul său, deputatul socialist, Vlad Bătrîncea, a declarat în cadrul emisiunii că lucrurile trebuie să se schimbe în ceea ce privește Bacalaureatul.

"Sperăm că Parlamentul, împreună cu conducerea Ministerului Educației să găsească acele soluții, ca copiii sau să fie pregătiți mai bine, sau examenele să fie desfășurate în condițiile în care ar corespunde nivelului de pregătire a copiilor. Cert, este că trebuie să schimbăm ceva în organizarea examenelor de BAC", a spus el.

Precizăm, conform statisticii, după reexaminarea testelor, circa 40% din elevi nu au susținut Bacalaureatul.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
1221 locuitori

Camenca este un sat şi comună din raionul Glodeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Brînzeni, Buteşti, Moleşti, și Camenca. Localitatea se afla la distanţa de 15 km de orașul Glodeni şi la 190 km de oraşul Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1221 de oameni. Satul Camenca a fost menționat documentar în anul 1604.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.