21 october 2017, 14:50 Moldovan reality views 36871
Producătorii de pomușoare pot obține granturi
21 october 2017, 14:50 Moldovan reality views 36871

Producătorii de pomușoare pot obține granturi

Producătorii de pomuşoare din Moldova care planifică să-şi extindă plantaţiile, să modernizeze procesul de recoltare sau să achiziţioneze echipamente pentru păstrarea producţiei pot obţine granturi în cadrul proiectului USAID „Agricultura performantă în Republica Moldova".

Este vorba de granturi în valoare de 5-10 mii de dolari, care pot fi folosiți pentru plantarea de noi soiuri de pomuşoare, mulcire şi instalarea tunelurilor, precum şi a echipamentului de irigare, recoltare, pre-răcire, depozitare frigorifică sau ambalare. Beneficiarii trebuie însă să confirme disponibilitatea de a contribui cu cel puţin 50% din necesarul investiţiei.

În opinia autorilor proiectului, granturile oferite de USAID vor ajuta sectorul să se dezvolte mult mai rapid, având în vedere că la sfîrşitul anului 2016 suprafeţele plantate cu pomuşoare înregistrau trei mii de hectare, fiind de trei ori mai mari decît în anul 2010.

În anul trecut, 90% din pomuşoarele cultivate în Moldova au fost consumate în stare proaspătă şi procesată pe piaţa locală. Cele mai populare în Moldova sunt căpşunile, urmate de zmeură şi coacăza neagră. Totodată, în 2016, din Moldova au fost exportate 950 de tone de zmeură (cu 240 de tone mai mult decât în 2015), 360 de tone de căpşuni (+87,5 tone) şi 60 de tone de mure (+40 tone).

Conform prognozelor experţilor, până în 2020, suprafeţele plantate cu pomuşoare se vor dubla şi vor fi de circa șase mii de hectare, iar recolta va depăşi 14,5 mii de tone.

Proiectul USAID „Agricultura performantă în Republica Moldova" este prevăzut pentru perioada 2016-2021 şi are drept scop de a ajuta producătorii agricoli să sporească competitivitatea produselor agricole autohtone cu valoare înaltă şi să crească vânzările pe piaţa locală şi internaţională.

Source: provincial.md

Keywords:

pomușoare , producere , grant

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1598
Populația:
1996 locuitori

Chirileni este un sat şi comună din raionul Ungheni. Chirileni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Ungheni și la 108 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1996 de oameni. Satul Chirileni a fost menționat documentar în anul 1598.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.