30 november 2017, 15:00 Moldovan reality views 5304
Popovici: Modificarea denumirii limbii va duce la destabilizare
30 november 2017, 15:00 Moldovan reality views 5304

Popovici: Modificarea denumirii limbii va duce la destabilizare

Modificarea articolului 13 din Constituție nu este altceva decît o provocare politică, afirmă consilierul prezidențial în domeniul educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici, citat de NOI.md.

Potrivit lui, înlocuirea sintagmei „limba moldovenească" în textul Constituției cu „limba română" este o manevră politică a unor partide obscure, care s-au discreditat complet în ochii electoratului. Asupra societății însă această inițiativă se va răsfrînge negativ, susține consilierul.

„Această inițiativă este destul de periculoasă pentru societatea noastră. Ea va duce la destabilizarea Moldovei, a societății, care, cel puțin la etapa actuală, a intrat într-un anumit echilibru. Toate sondajele demonstrează că ¾ dintre locuitorii Moldovei se pronunță pentru menținerea sintagmei "limbă moldovenească". Mai mult decît atît, această decizie a Curții Constituționale a fost criticată chiar de unii membri ai Curții. Este opinia separată a lui Aurel Băieșu, care demonstrează foarte argumentat că nu este nicio necesitate în a efectua aceste schimbări. El susține că Declarația de independență nicidecum nu poate fi superioară Constituției", a declarat Corneliu Popovici în cadrul emisiunii „Butonul Roșu " de la postul public de televiziune.

În opinia consilierului președintelui, modificarea denumirii limbii în textul Constituției nu este „o simplă chestiune tehnică", așa cum încearcă să inducă în eroare opinia publică inițiatorii acestui demers, ci un proces complex ce presupune ample dezbateri în societate.

„I-aș întreba pe autorii inițiativei - de ce este nevoie de această schimbare anume acum? Ce vom avea Noi din asta? Vom întoarce miliardul? Vom spori bunăstarea populației sau ne vom permite să majorăm salarii și pensii? În afară de perturbarea situației în țară, ce o să ne dea acest proiect? Are dreptate maestrul Druță cînd spune că, dacă am fi direcționat într-o direcție constructivă energia pe care am consumat-o în acești 25 de ani în probleme de limbă și istorie, acum am trăi foarte bine", a conchis Popovici.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
1558 locuitori

Frumuşica este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Frumuşica și Frumuşica Nouă. Satul Frumușica se află la distanța de 22 km de orașul Florești și la 149 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1558 de oameni. Satul Frumușica a fost menționat documentar în anul 1588.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.