12 november 2017, 12:53 Moldovan reality views 4257
Președintele țării a venit cu o reacție la hotărîrea CCM
12 november 2017, 12:53 Moldovan reality views 4257

Președintele țării a venit cu o reacție la hotărîrea CCM

„Decizia de astăzi a Curţii Constituţionale confirmă încă o dată faptul că această instituţie nu este la straja Constituţiei, ci a intereselor guvernării. CCM a dat aviz pozitiv introducerii obiectivului de integrare europeană în Constituţie chiar dacă art. 5 din Legea Supremă „Democraţia şi pluralismul politic", în alin 2. prevede că „nici o ideologie nu poate fi instituită ca ideologie oficială a statului". Integrarea europeană este viziunea partidului de guvernare şi nu poate fi impusă ca ideologie oficială a statului în Constituţie", a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

În opinia șefului statului, CCM a neglijat în totalmente şi articolul 2 din Legea Supremă Suveranitatea şi puterea de stat, care, în aliniatul 2, prevede că nici o persoană particulară, nici o parte din popor, nici un grup social, nici un partid politic sau o altă formațiune obștească nu poate exercita puterea de stat în nume propriu.

„Uzurparea puterii de stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului. În cazul de faţă, partidul de guvernământ încearcă să folosească puterea în numele interesului propriu. În această situaţie, normal ar fi fost ca să fie organizat un referendum naţional. Numai poporul este în drept să decidă în chestiuni atât de importante cum ar fi introducerea integrării europene ca normă în Constituţie. De menționat că această inițiativă, conform legislației, poate fi votată doar după 6 luni și voi face tot posibilul să nu se ajungă la adoptarea acesteia în de catre Parlament" mai scrie Dodon.

Realitatea.md amintește că astăzi CCM a dat aviz pozitiv privind indicarea expres în Constituție orientarea strategică a Republicii Moldova, spre vectorul european.

Source: realitatea.md

Keywords:

președinte , constitutie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1717
Populația:
711 locuitori

Iarova este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Balinţi, Balinții Noi și Iarova. Localitatea se află la distanța de 37 km de orașul Soroca și la 193 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 711 oameni. Satul Iarova a fost menționat documentar în anul 1717.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.