24 october 2018, 11:50 Moldovan reality views 10435
Va fi oare Moldova următoarea linie de schismă bisericească?
24 october 2018, 11:50 Moldovan reality views 10435

Va fi oare Moldova următoarea linie de schismă bisericească?

Între 27 și 28 octombrie Moldova va fi vizitată de prelatul Bisericii ortodoxe ruse Patriarhul Chiril. Programul vizitei include un tedeum la Catedrala Nașterii Domnului, vizite la Bender, Comrat și Bălți. Anterior, Patriarhul Moscoveiși al întregii Rusii a vizitat de două ori Moldova – în anii 2011 și 2013, însă niciodată vizita sa nu s-a desfășurat în condițiile de acum.

«O grea încercare»

La 11octombrie,curent ca răspuns la rugămintea președintelui Ucrainei de a acorda bisericii ucrainene autocefalie, Patriarhatul Constantinopolului a declarat anularea deciziei din a.1686 privind trecerea Mitropoliei Kievului sub jurisdicția Patriarhatului Moscovei și revenirea ei sub jurisdicția Patriarhului Ecumenic. În plus, s-a anunțat că va fi ridicată anatema de pe conducătorii celor două biserici non-canonice din Ucraina - Filaret de la Patriarhia Kievului și Macarie de la Biserica autocefală ucraineană.

Moscova oficială a declarat atunci că este împotriva unor asemenea pași, care vor provoca o schismă profundă în ortodoxie. Patriarhatul Moscovei insistă că în Ucraina activează o singură biserică canonică. Patriarhatul Kievului și Biserica autocefală ucraineană nu au fost recunoscute de ortodoxia mondială.

BOR consideră acțiunile Patriarhiei Constantinopolului necanonice și ilegale, iar la 15 octombrie, la Minsk, sinodul Bisericii ortodoxe ruse a decis imposibilitatea comunicării euharistice ulterioare cu Constantinopolul. Analiștii consideră că aceste evenimente vor avea consecințe dintre cele mai drastice – și nu doar pentru biserică.

«Rusia s-a confruntat cu o nouă și grea încercare. Anume așa poate fi caracterizată schisma ortodoxiei mondiale, care are loc sub ochii noștri. Încercarea de a smulge biserica ucraineană din Biserica ortodoxă rusă nu este un simplu atentat la BOR, este o lovitură pentru întreaga Rusie, care face parte din același șir cu prăbușirea URSS în a.1991», - scrie ziarul «Взгляд».

În opinia autorilor, Occidentul încearcă să învingă în lupta cu Rusia pentru Ucraina, de dragul acestui scop atlantiștii au provocat chiar schisma ortodoxiei mondiale, care în cei cca 1000 ani de la separarea Romei catolice a supraviețuit multor încercări, dar și-a păstrat unitatea.

«Schisma actuală va fi o mare tragedie pentru creștinii ortodocși din toată lumea – mai ales pentru Rusia, care este cea mai mare țară ortodoxă din lume, centrul și sprijinul neoficial al ortodoxiei. Dușmanii noștri din Occident vor spune că BOR și Rusia s-au certat cu toată lumea, că politica lor "imperială" și "de mare putere" a dus la izolarea rușilor de toți ceilalți, chiar și de popoarele apropiate lor», - presupune «Взгляд».

După care articolul explică de ce "schisma ucraineană" a devenit parte a planurilor de amploare ale globalizatorilor.«Scopul globalizatorilor-comasarea omenirii într-o singură masă de consumatori unificați fără trăsături naționale, religioase și familiale - este irealizabil fără distrugerea tradiționalei identități religioase a fiecărui popor și fără înlocuirea ei cu un nou simbol al credinței, cu o religie mondială unică, construită în mod artificial». Însă, în opinia autorilor, încercările de a unifica și globaliza omenirea nu au sorți de îzbîndă și nimeni nu va reuși să izoleze Rusia.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Keywords:

biserica , religie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1452
Populația:
1507 locuitori

Soltăneşti este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Soltăneşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Nisporeni și la 83 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1507 oameni. Satul Soltăneşti a fost menționat documentar în anul 1452.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.