11 january 2018, 09:45 Moldovan reality views 8261
Caznele gunoiului: pașii anevoioși spre civilizație
11 january 2018, 09:45 Moldovan reality views 8261

Caznele gunoiului: pașii anevoioși spre civilizație

În pofida necesității evidente de a depozita deșeurile, generate de capitala RM, ca și mai înainte prevalează interesele cuiva.

Iar în timp ce birocrații pun responsabilitatea pe umerii altora, timpul este adversarul tuturor și acționează ca o bombă cu efect întîrziat. Cu toții, indiferent de statut și de nivelul de venituri, vom fi nevoiți să trăim într-un mediu toxic, într-un oraș înconjurat de gunoiști.

Problema nu s-a rezolvat cu de la sine putere

La prima vedere, s-ar părea că problema deșeurilor în capitală nu mai este la fel de acută, dat fiind faptul că în vara anului 2017 a fost deblocată evacuarea deșeurilor solide pe Poligonul de la Țînțăreni. Însă acest "buboi" încă continuă să erupă, peste un an băștinașii iarăși au blocat drumul camioanelor, care transportau deșeurile. Nu este exclus că aceste acțiuni se vor repeta. Unde mai pui că acest poligon nu este elastic, el nu poate fi extins la infinit. Apropo, termenul de valabilitate a contractului Primăriei mun. Chișinău cu Primăria com. Țînțăreni privind depozitarea deșeurilor solide expiră la 31 decembrie 2019. Ce va urma încă nu se știe.

Cum, în genere, a fost posibilă luarea deciziei grabnice privind închiderea acestei gunoiști, dacă aceasta corespundea tuturor normelor?

- Poligonul de la Țînțăreni a fost construit în conformitate cu proiectul, pe care Institutul de Proiectare l-a elaborat reieșind din stipulările legislative - menționează Alexandru Bajura, directorul ÎM „Regia Autosalubritate". – Acesta a fost aprobat de Comisia de stat, din care făceau parte ecologiști, medici, inclusiv din afara țării. Acest teren a fost transmis Întreprinderii «Speţavtohozeaistvo» (în prezent – ÎM „Regia Autosalubritate") pentru utilizare veșnică - cît va funcționa gunoiștea. Chiar și după închiderea acesteia, noi urmează să o monitorizăm pe toată perioada existenței – să lucrăm cu filtrații și să ne ocupăm de recultivare. Adică, azi acest teren nu se află în gestiunea comunei Țînțăreni. Această suprafață aparține ÎM „Regia Autosalubritate", al cărei proprietar este Consiliul municipal Chișinău, deci terenul aparține Primăriei capitalei. Închiderea poligonului a fost o chestiune politică, ca și redeschiderea acestuia.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Keywords:

deşeuri

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1769
Populația:
1235 locuitori

Harmaţca este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Harmaţca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Dubăsari și la 78 km de Chișinău. Populaţia satului Harmaţca alcătuia 1235 de oameni în anul 2011. Satul Harmațca a fost menționat documentar în anul 1769.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.