12 august 2012, 09:35 Moldovan reality views 5933
12 august 2012, 09:35 Moldovan reality views 5933

Indicele Dezvoltării Umane al Moldovei a crescut mai rapid decît media mondială

În ultimul deceniu, Indicele Dezvoltării Umane (IDU) al Republicii Moldova a crescut mai rapid decît media mondială, dar totuşi nu suficient pentru a reduce în mod semnificativ decalajul faţă de noile state-membre ale UE şi cele candidate la aderare. Constatarea aparţine autorilor raportului „Aspiraţiile europene şi dezvoltarea umană a Republicii Moldova”, făcut public vineri, 7 decembrie, la Chișinău.

Moldova ocupă acum locul 111 în Clasamentul Global al Dezvoltării Umane, printre 187 de state, cu 56 de poziţii mai jos decît cel mai slab poziţionat stat-membru al Uniunii Europene. Constrîngerile care împiedică procesul de convergenţă al Moldovei cu noile ţări-membre UE sunt veniturile reduse, starea sănătăţii populaţiei şi calitatea modestă a educaţiei.

Calitatea sistemului educaţional nu face faţă necesităţilor unei economii competitive, după cum este relevat de Forumul Economic Mondial. Autorii studiului au remarcat că atunci cînd Moldova va semna Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv cu UE va creşte cererea forţei de muncă şi necesitatea de muncitori calificaţi.

Acelaşi raport mai arată că Moldova are o speranţă de viaţă de doar 69,3 ani la naştere – aproape de limita inferioară a grupului noilor state-membre UE şi totodată înregistrează una din cele mai mari discrepanţe în termen de gen, bărbaţii trăind cu 8 ani mai puţin decît femeile.

Astfel autorii studiului recomandă Republicii Moldova să se comporte ca un candidat la aderare în UE, chiar dacă încă nu are o perspectivă clară de aderare, transmite Info-Prim Neo.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
5062 locuitori

Larga este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Larga şi Pavlovca. Satul Larga este situat la o distanță de 19 km de oraşul Briceni, 12 km de Lipcani şi 256 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului Larga constituia 5062 de oameni. Prima atestare documentară a satului Larga datează din iulie 1429, cînd domnul Ţării Moldovei Alexandru cel Bun îl întărea lui Dan Uncleată.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.