25 february 2013, 09:18 Moldovan reality views 8670
25 february 2013, 09:18 Moldovan reality views 8670

Moldova - o ţară de vis pentru studenţii străini veniţi la studii

Moldova - o ţară de vis! Nu pentru tinerii moldoveni, dar pentru cei din alte state, veniţi să studieze în universităţile noastre. Străinii sînt atraşi de conditiile de admitere mai uşoare, taxele mai mici, şi viaţa mult mai ieftină, comparativ cu alte ţări, potrivit prime.md. Fie că este vorba de licenţă, masterat sau alte programe universitare, anul acesta cca 650 de tineri au fost admişi la studii în Moldova. 70 la sută dintre ei studiază medicina.

Tinerii spun că au făcut mii de kilometri pînă la Chişinău ca să facă carte în Moldova. Ei îşi motivează alegerea prin admiterea mai uşoară, comparativ cu alte state. În plus, unora le sînt pe plac şi bucatele tradiţionale moldoveneşti. Singurele probleme par să le aibă cu poliţiştii moldoveni.

Cca 70 la sută dintre studenţii străini învaţă la medicină. Puţini dintre ei s-ar încumeta să profeseze în Moldova, chiar dacă odată întorşi acasă vor trebui să mai înveţe cîţiva ani. Şi asta pentru că diplomele noastre nu sînt recunoscute peste hotare.

În Moldova fac carte în prezent peste 3000 de tineri din alte state. Cei mai mulţi sînt din Israel şi România, iar în ultimii ani se observă un interes şi din partea tinerilor din Federaţia Rusă şi Ucraina. Şi dacă Moldova îi atrage pe studenţii străini, atunci absolvenţii noştri se orientează tot mai mult spre destinaţii occidentale.

 

Keywords:

Moldova , studii , studii

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
65 locuitori

Caraiman este un sat din cadrul comunei Frasin, raionul Donduşeni. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Dondușeni și la 215 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 65 de oameni. Satul Caraiman a fost înființat în anul 1925.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.