05 september 2013, 15:13 Moldovan reality views 2752
05 september 2013, 15:13 Moldovan reality views 2752

La Chişinău a fost marcată aniversarea victoriei asupra fascismului


Foto: http://moldpres.md 

La Chişinău a fost marcată aniversarea a 68-a a victoriei asupra fascismului. La mitingul consacrat acestui eveniment, organizat la Complexul Memorial "Eternitate", au participat sute de oameni, printre care demnitari de stat, transmite MOLDPRES.

Conducerea de vîrf a ţării, veterani şi reprezentanţi ai tinerei generaţii, au rostit discursuri în faţa celor prezenţi la mitingul consacrat Zilei de 9 mai.

În mesajul său adresat veteranilor, Iurie Leancă, Prim-ministru interimar al Republicii Moldova, a adus un omagiu veteranilor de război şi a menţionat că nu există nimic mai sfînt decît memoria şi recunoştinţa pentru eroii care au luptat pentru pace.

"Este important să educăm generaţia tînără în spiritul eroismului şi al patriotismului. Tinerii trebuie să ştie că Europa liberă există şi datorită eforturilor acelor eroi de război”, a spus Leancă.

Nicolae Timofti, Preşedintele Republicii Moldova, i-a felicitat pe cei prezenţi la miting cu ocazia Zilei Victoriei asupra fascismului. "Debarasîndu-ne de clişeele politice, vă îndemn în această zi să comemorăm victimele. Azi, pe timp de pace, credem în realizarea unui viitor mai bun. Pe 9 mai, pe întreg continentul este sărbătorită Ziua Europei, sărbătoarea păcii, a unităţii, de aceea năzuinţa noastră de a deveni cetăţeni prosperi ai Europei libere se va realiza. Stimaţi concetăţeni, vă doresc un viitor paşnic şi cu adevărat european”, a afirmat Timofti.

Festivitatea consacrată zilei de 9 mai s-a încheiat cu depuneri de flori la monumentele "Focul veşnic", "Stela Eroilor Moldoveni" şi "Maica îndurerată"

Opoziţia parlamentară a marcat Ziua Victoriei asupra fascismului separat de autorităţi. Membri şi simpatizanţi ai PCRM au desfăşurat un marş de la Arcul de Triumf din centrul capitalei pînă la Complexul Memorial "Eternitate", unde au depus flori în memoria ostaşilor căzuţi în timpul celui de-al doilea război mondial.

Festivităţile consacrate victoriei asupra fascismului continuă pe parcursul întregii zile, în toată ţara. În după-amiaza zilei, în centrul capitalei va avea loc un concert organizat de Ambasada Rusiei. Invitaţi de onoare vor fi interpreţii ruşi Lev Leşcenko şi Iosif Kobzon.

 

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1568-1572
Populația:
7370 locuitori

Sipoteni este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sipoteni şi Podul Lung. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Călărași și la 58 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 7370 de locuitori. Satul Sipoteni a fost menționat documentar între anii 1568-1572.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.