22 september 2022, 15:00 Moldovan reality views 1884
Maia Sandu a ținut un discurs în fața Adunării Generale a ONU. Ce a solicitat
22 september 2022, 15:00 Moldovan reality views 1884

Maia Sandu a ținut un discurs în fața Adunării Generale a ONU. Ce a solicitat

Președinta R. Moldova, Maia Sandu a ținut un discurs în fața plenului Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.

Șefa statului a cerut retragerea trupelor ruse staționate ilegal în Republica Moldova, criza refugiaților, energetică și urmările războiului din Ucraina asupra țării noastre, transmite agora.md.

Șefa statului și-a început discursul prin a mulțumi membrilor UE pentru „recunoașterea și votul de încredere oferit dragostei noastre pentru libertate, democrației noastre dinamice și angajamentului nostru față de statul de drept”.

„Semnînd cererea de aderare la Uniunea Europeană, dorim ca lumea să știe: noi alegem democrația în locul autocrației, libertatea în locul opresiunii, pacea în locul războiului și prosperitatea în locul sărăciei”, afirmă Sandu.

Președinta susține că statutul de candidat pentru aderarea la UE oferă speranță, o direcție clară, un obiectiv unificator, o ancoră și un puternic sentiment de apartenență la lumea liberă.

„Condamnăm ferm războiul împotriva Ucrainei, precum și mobilizarea suplimentară de trupe, recent anunțată de Rusia. Suntem ferm alături de Ucraina și îi susținem independența, suveranitatea și integritatea teritorială în granițele sale recunoscute internațional. Aș dori să-mi exprim admirația profundă față de toți ucrainenii pentru curajul, rezistența și puterea lor interioară de a continua lupta pentru supraviețuire, dreptate și libertate”, a menționat președinta.

Totodată, Maia Sandu a reiterat faptul că Republica Moldova pledează în continuare pentru pace și a menționat eforturile depuse de autorități și cetățeni în gestionarea crizei refugiaților.

„Reprezint o țară care își dorește pacea. Reprezint cetățenii Moldovei, care indiferent de ce limbă pe care o vorbim, indiferent de preferințele politice indiferent unde locuim pe malul stîng sau drept al Nistrului, cu toții ne dorim pace.

Am adăpostit peste jumătate de milion de refugiați. La vîrful afluxului, populația noastră a crescut cu 8%. Aproximativ 80.000 au ales să rămînă printre noi. Vreau să aduc un omagiu tuturor familiilor moldovenești care au dat dovadă de o solidaritate fără precedent. Sunt mîndru de oamenii mei", a declarat Sandu.

Președinta a menționat consecințele războiului, printre care încetinirea investițiilor, perturbarea comerțului și rutelor de transport, dar și inflația care a ajuns la aproape 35%.

Șefa statului a precizat că Moldova va depune eforturi constante în vederea diversificării resurselor energetice, menționînd în acest sens faptul că țara noastră își propune ca pînă în 2030, ponderea resurselor regenerabile să crească de la 3% la 30%.

„În fața suferințelor umane provocate de om, în fața adversității economice, țările lumii trebuie să fie din nou împreună.

Trebuie să facem acest lucru pentru a reafirma valoarea păcii și inviolabilitatea vieții umane, pentru a apăra democrația și libertatea, și pentru a sprijini dreptul fiecărei țări de a-și decide propria soartă.", a încheiat discursul Maia Sandu.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraş
Prima atestare:
1499
Populația:
2247 locuitori

Costeşti este un oraş în raionul Rîşcani, Republica Moldova. Amplasat în partea de nord-vest a republicii, pe malul rîurilor Prut şi Ciuhur oraşul Costeşti este situat la o distanţă de 243 km de Chişinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia orașului constituia 2247 de locuitori. Prima atestare documentară a satului Costeşti datează din anul 1499.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.