11 february 2022, 15:00 Moldovan reality views 1767
Departamentul de Securitate Internă al SUA, acuzat că cenzurează postările de pe diferite rețele sociale
11 february 2022, 15:00 Moldovan reality views 1767

Departamentul de Securitate Internă al SUA, acuzat că cenzurează postările de pe diferite rețele sociale

Potrivit jurnaliștilor de investigații ai publicației „The Intercept”, Departamentul de Securitate Internă al SUA – DHS (Department of Homeland Security) a luat încă din 2020 legătura cu reprezentanții Twitter, Facebook, Instagram și ai altor rețele sociale, scopul fiind acela de a lucra împreună la cenzurarea conținutului unor postări care făceau referire la subiecte foarte sensibile, informează gandul.ro.

Între subiectele vizate de această cenzură în care au fost antrenate companiile Facebook, Twitter, Instagram și alte platforme media și rețele sociale, se numără ”originile pandemiei COVID-19 și eficacitatea vaccinurilor COVID-19, justiția rasială, retragerea SUA din Afganistan, dar și sprijinul acordat de SUA pentru Ucraina”.

”Provocarea este deosebit de acută în comunitățile marginalizate, care sînt adesea ținta unor informații false sau înșelătoare, cum ar fi informații false despre procedurile de vot care vizează persoanele de culoare”, s-a arătat într-un raport DHS descoperit în timpul acestei investigații de proporții.

Întîlnirile dintre reprezentanții DHS și cei ai platfotmelor media și a rețelelor sociale amintite mai sus, aveau loc lunar. Această politică a cenzurii a continuat inclusiv după ce Departamentul de Securitate Internă al SUA a desființat nepopularul „Consiliu de Guvernare Dezinformării”.

„Ani de memorii interne DHS, e-mailuri și documente – obținute prin scurgeri și un proces în desfășurare, precum și documente publice – ilustrează un efort amplu al agenției de a influența platformele tehnologice”, informează The Intercept.

Nici FBI nu a rămas neimplicat în acest proces de cenzurare. Împreună cu un serviciu din cadrul DHS – este vorba despre Agenția de securitate cibernetică și a infrastructurii (CISA) – a trimis angajați care s-au întîlnit cu reprezentanți ai Facebook, Twitter etc. În cadrul acestor întîlniri, platformelor sociale li s-a cerut „să prelucreze rapoarte și să ofere răspunsuri în timp util, pentru a include eliminarea informațiilor greșite raportate de pe platformă, acolo unde este posibil”.

Într-o întîlnire din luna martie, Laura Dehmlow – oficial FBI – a avertizat că ”amenințarea cu informații subversive pe rețelele de socializare ar putea submina sprijinul pentru guvernul SUA”. Dehmlow, conform notelor discuției la care au participat directori superiori de la Twitter și JPMorgan Chase, a subliniat că „avem nevoie de o infrastructură media care să fie trasă la răspundere” de către guvern, care să fie supusă acestuia.

Înaintea alegerilor controversate din 2020 care l-au adus în funcția de președinte pe Joe Biden, companiile de tehnologie, inclusiv Twitter, Facebook, Reddit, Discord, Wikipedia, Microsoft, LinkedIn și Verizon Media s-ar fi întîlnit lunar cu FBI, CISA și alți reprezentanți ai guvernului. Întîlnirile au făcut parte dintr-un proiect, (aflat încă în desfășurare), dintre sectorul privat și guvern pentru a discuta despre modul în care firmele ar trebui să gestioneze dezinformarea în timpul alegerilor.

E-mail-urile dintre oficialii DHS, Twitter și Centrul pentru Securitate pe Internet descriu procesul pentru astfel de solicitări de eliminare în perioada care a precedat noiembrie 2020. Notele reuniunii arată că platformele tehnologice vor fi chemate să ”proceseze rapoarte și să ofere răspunsuri în timp util, pentru include eliminarea dezinformărilor raportate de pe platformă acolo unde este posibil”

În practică, aceasta însemna că uneori oficialii electorali de stat au trimis CISA exemple de potențiale forme de dezinformare, acestea fiind transmise ulterior companiilor de social-media pentru un răspuns.

Elon Musk a declarat într-un tweet din luna martie că s-a opus restricțiilor privind libertatea de exprimare care merg ”cu mult dincolo de lege” – cu alte cuvinte, moderarea conținutului ar trebui să respecte litera regulamentului fiecărei țări.

Într-o scrisoare deschisă adresată chiar săptămîna trecută agenților de publicitate de pe Twitter, Musk a reamintit acest aspect al politicii sale, adăugînd că platforma nu va deveni un „peisaj infernal de liber pentru toți” și că își propune să facă Twitter o rețea ”caldă și primitoare pentru toți”.

”Există tot mai multe dovezi că oficialii din ramurile legislative și executive folosesc companii de social media pentru a se angaja în cenzură printr-un surogat. Este axiomatic că guvernul poate face indirect ceea ce îi este interzis să facă direct. Dacă oficialii guvernamentali dirijează sau facilitează o astfel de cenzură, aceasta ridică întrebări serioase ale Primului Amendament”, a avertizat profesorul de drept Jonathan Turley de la Universitatea „Georghe Washington”.

Acesta a mai declarat, potrivit The Intercept, că guvernul poate face ”indirect” ceea ce nu poate face ”direct” în ceea ce privește cenzurarea dreptului la liberă exprimare pe platformele sociale.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
231 locuitori

Zloți este o loc.st.c.f. din cadrul comunei Codreni, raionul Cimişlia. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Cimișlia și la 51 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 231 de oameni. Loc.st.c.f. Zloți a fost înființată în anul 1910.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.