17 november 2022, 12:00 Moldovan reality views 1948
Expert: În anul viitor, inflația va scădea, deoarece a atins deja nivelul maxim
17 november 2022, 12:00 Moldovan reality views 1948

Expert: În anul viitor, inflația va scădea, deoarece a atins deja nivelul maxim

Banca Națională anticipează o scădere a inflației în Moldova în 2023. Datele au fost oferite de președintele Băncii Naționale, Octavian Armașu.

Mihail Poisic, expert economic, este de acord cu această afirmație, dar a explicat că acest lucru nu promite încă Moldovei prețuri plăcute. Inflația va continua să crească în țara noastră, dar într-un ritm mai lent.

"Acum în Moldova are loc un salt atît de mare al inflației, încît ea a început să scadă treptat, pentru că acum noi și așa deja ocupăm un loc de frunte în Europa în ceea ce privește inflația. Inflația la noi este de trei ori mai mare decît în Rusia, iar prețurile multor produse depășesc deja prețurile din Ucraina, unde are loc un război. Economia noastră este atît de slăbită și de necontrolat, încît a atins, de fapt, creșterea maximă. Adică, inflația va continua să crească într-un ritm rapid, dar acest ritm va fi pur și simplu ceva mai mic, deoarece astăzi el a depășit deja limitele.

Banca Națională ar trebui să mențină inflația în limita de 5%, plus-minus 1,5%, iar astăzi ea este de 34%. Inflația va scădea cu siguranță, dar acest lucru nu înseamnă că va fi la fel cu cea europeană", a spus Poisic pentru Noi.md.

O opinie ușor diferită are președintele companiei DAAC-Hermes, Vasile Chirtoca, care consideră că Banca Națională nu este implicată în inflația actuală și nu poată să reducă inflația prin metode "științifice" străine, iar prevederea legii, conform căreia sarcina principală a Băncii Naționale este asigurarea și menținerea stabilității prețurilor, este greșită. Mai mult, greșelile comise la crearea legislației bancare moldovenești sînt principalul motiv al economiei slabe din țară, iar situația actuală demonstrează clar acest lucru.

Potrivit lui Vasile Chirtoca, banca centrală a oricărei țări ar trebui să aibă trei sarcini principale: emisia monetară, păstrarea fondurilor persoanelor fizice și juridice și asigurarea decontărilor între ele, precum și dezvoltarea economiei. Băncile centrale ale țărilor cu economii dezvoltate, cu rate ale dobînzilor finale scăzute la creditele în monedele naționale (pînă la 3-5% anual) și volume mari de credite de consum, au posibilitatea, într-o oarecare măsură, fără a aduce daune economiei, de a influența inflația prin creșterea, fără a aduce daune economiei, cu o fracțiune de procent a ratei dobînzii. Cu toate acestea, foarte puține țări dezvoltate pun lupta împotriva inflației drept sarcină de bază a principalei instituții financiare a țării.

În condițiile Republicii Moldova – o țară cu o economie mică, o astfel de sarcină este dăunătoare și provoacă mari prejudicii din următoarele motive:

1. Aproape întreaga inflație din Republica Moldova este importată prin intermediul bunurilor de consum care s-au scumpit în lume, precum și a materiilor prime și resurselor energetice, care în principal sînt, de asemenea, importate de producătorii locali. Ce poate face Banca Națională în acest sens? Nimic, dar ea trebuie să facă ceva, pentru că sarcina sa principală este de a lupta împotriva inflației. Și Banca Națională ridică ratele dobînzilor la împrumuturi, limitînd creditarea, respectiv, consumul și dezvoltarea.

2. Dar totuși nu consumul crescut a provocat inflația, ci creșterea prețurilor la resursele energetice, materiile prime și materialele importate. În această situație, populația și întreprinderile care se confruntă cu creșterea rapidă a prețurilor la resursele energetice, materii prime și materiale, cu amenințarea insolvabilității, primesc un cadou de la Banca Națională - creșterea semnificativă a ratelor dobînzilor la împrumuturi și, ca urmare, reducerea producției și a consumului.

3. Ce sarcini a rezolvat Banca Națională în această situație? Inflația nu scade și, dacă va scădea pînă în primăvară, atunci nu din cauza politicii "competente" a Băncii Naționale, ci din motive total diferite, cu care Banca Națională nu are nimic de-a face. Evident, Guvernul, în coordonare cu Banca Națională, ar trebui să întreprindă alte măsuri, dar Guvernul nu este responsabil de inflație, iar Banca Națională, așa cum am arătat, nu poate face cu adevărat nimic. Inflația a fost eliberată și nimeni nu se ocupă cu adevărat de ea…

Source: noi.md

Keywords:

Mihail Poisic , inflatia

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1617
Populația:
1466 locuitori

Vulpești este un sat din cadrul comunei Mănoilești, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Ungheni și la 113 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1466 de oameni. Satul Vulpești a fost menționat documentar în anul 1617.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.