27 december 2022, 16:00 Moldovan reality views 1268
Grosu vrea să anuleze limba moldovenească. Cu majoritatea constituțională sau fără ea
27 december 2022, 16:00 Moldovan reality views 1268

Grosu vrea să anuleze limba moldovenească. Cu majoritatea constituțională sau fără ea

Limba moldovenească poate dispărea. Partidul ”Acțiune și Solidaritate”, aflat la guvernare, examinează posibilitatea înlocuirii sintagmei “limba moldovenească” cu sintagma “limba română”. Dacă nu se reușește direct în Constituție, atunci în legislația “aferentă”. Asta a declarat Igor Grosu, președintele parlamentului, de pe ecranele azurii .

În emisia postului TV Moldova 1 spicherul a spus , că asemenea discuții au loc și că “există șansa ca greșelile istorice să fie corectate ”. Deoarece chestiunea privind denumirea limbii de stat este “parte a ADN-ului poporului român”. PAS a preconizat chiar și data înaintării acestei inițiative. Potrivit lui Grosu, “noi trebuie să o facem în contextul unui eveniment istoric important, hai să ajungem în primăvară ”.

Nu-i nevoie să ghicim despre ce dată primăvăratică este vorba. Pe 27 martie în România este marcată ziua unirii cu Basarabia, în a.1918. Unioniștii moldoveni, inclusiv cei de la putere, mereu organizează ceva către această dată. Să zicem, la 27 martie, 2016 la Chișinău a fost creat așa numitul consiliu de lichidare “Sfatul țării-2” – un organism “reprezentativ” , menit să elaboreze strategia și actele noii uniri. Congresul convocat a adoptat foaia de parcurs a “reunirii cu România ” către a. 2018 – centenarul unirii din a.1918. Participanții la acel eveniment chiar au purces la discutarea variantelor denumirii viitorului stat unit: România Mare, România-Moldova, Dacia.

Iar pentru 27 martie, 2023 partidul care guvernează Moldova, cum se vede, plănuiește eliminarea “simbolică” din legislația în vigoare a oricărei mențiuni despre limba moldovenească.

Dar pentru aceasta trebuie modificată Constituția. Și pentru a modifica careva stipulări constituționale este nevoie de 2/3 sau 68 de voturi ale deputaților. Partidul “Acțiune și Solidaritate” are majoritatea parlamentară (63 de mandate), nu și constituțională (68 voturi). Dar spicherul Grosu a declarat ferm în emisie directă, că în primăvara anului viitor în legislația actuală limba moldovenească va fi înlocuită cu limba română. Ce anume stă la baza acestei declarații ?

În principiu, PAS are două variante pentru a modifica art.13 din Constituție “Limba de stat, funcționarea altor limbi ”. Și una de rezervă, “neconstituțională”.

Continuarea articolului cititi pe noi.md.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
1051 locuitori

Hlina este un sat şi comună din raionul Briceni. Hlina este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea este situată la o distanță de 18 km de orașul Briceni, la 10 km de stația de cale ferată Lipcani și la 250 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1051 de oameni. Satul Hlina a fost întemeiat la începutul secolului al XIX-lea.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.