20 october 2023, 15:00 Moldovan reality views 1377
În pofida criticilor, Maia Sandu salută decizia Ucrainei privind „limba moldovenească”
20 october 2023, 15:00 Moldovan reality views 1377

În pofida criticilor, Maia Sandu salută decizia Ucrainei privind „limba moldovenească”

În pofida criticilor aduse declarațiilor premierului României Marcel Ciolacu, Președinta Maia Sandu salută decizia autorităților de la Kiev prin care sintagma „limba moldovenească” este înlocuită cu limba română, în documentele oficiale. „O mișcare importantă care consolidează unitatea țărilor noastre”, a scris Maia Sandu pe X. La rîndul său, și Volodimir Zelenski a venit cu un mesaj.

„Salut declarația comună a președintelui Zelenski și a prim-ministrului Marcel Ciolacu, prin care se confirmă limba română ca limbă oficială pentru comunitatea românească din Ucraina. O mișcare importantă care consolidează unitatea țărilor noastre”, a scris Maia Sandu pe X.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a răspuns la mesajul Maiei Sandu.

„Dragă Maia Sandu, mă bucur că cooperarea noastră trilaterală dintre Ucraina, Moldova și România se dezvoltă într-un ritm tot mai rapid. Ambele noastre națiuni sînt pe cale să adere la UE. Ar trebui să ne construim viitorul european și să consolidăm Europa împreună”, a scris Zelenski, pe aceeași platformă.

Reamintim că Anatol Fetescu, președintele Asociației național-culturale a moldovenilor ”Luceafărul” din regiunea Odesa, a declarat că Limba moldoveneascăva exista în Ucraina, atîta timp cît normele democratice de asigurare a drepturilor minorităților naționale vor fi în vigoare în Europa.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și-a exprimat indignarea față de decizia Ucraine de a renunța la denumirea de „limba moldovenească” în documentele oficiale. Reprezentații formațiunii au notat că acest lucru a avut loc „sub presiunea României”.

Totodată, fostul președinte al Republicii Moldova și lider al Partidului Socialiștilor de opoziție, Igor Dodon, și-a exprimat regretul față de decizia autorităților ucrainene de a considera limba moldovenească drept limba română.

"Limba moldovenească, ca și statul moldovenesc, care are peste 650 de ani, a fost, este și va fi. Afirmațiile potrivit cărora limba moldovenească nu a existat niciodată sînt fie o minciună deliberată, fie o dovadă de ignoranță a propriei istorii. Cunoaștem de mult timp poziția vecinilor noștri români, dar este regretabil că vecinii noștri ucraineni au cedat presiunii și au renunțat la identitatea moldovenilor care trăiesc în Ucraina", a declarat Dodon.

Anterior, noi.md a scris că oricine poate vedea documente din secolele XVII - XXI, prima mențiune a limbii moldovenești datînd din secolul al XVI-lea, deși moldovenii au vorbit întotdeauna limba moldovenească încă de la apariția etnonimului "moldovenească".

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
50 locuitori

Lîsaia Gora este un sat din cadrul comunei Ulmu din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Rîbnița și la 108 km de Chișinău. Populaţia satului Lîsaia Gora alcătuia 50 de oameni în anul 2012. Satul Lîsaia Gora a fost înființat în anul 1925.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.