18 december 2023, 12:00 Moldovan reality views 1429
Ion Guțu: „România nu ar trebui să impună Republicii Moldova denumirea limbii sale”
18 december 2023, 12:00 Moldovan reality views 1429

Ion Guțu: „România nu ar trebui să impună Republicii Moldova denumirea limbii sale”

România nu ar trebui să impună Moldovei denumirea limbii sale și să promoveze conceptul de două state românești, iar toate aceste probleme ar putea fi rezolvate prin semnarea unui Memorandum sau declarației comune.

Această opinie a fost exprimată de fostul viceprim-ministru al Moldovei Ion Gutu în cadrul emisiunii ”Morari live”, transmite Noi.md.

El a menționat că în România nu recunosc etnonimul ”moldoveni”, iar diplomaților le este interzis să folosească în conversații noțiunile ”moldoveni”, ”popor moldovenesc”, ”limba moldovenească” și ei trebuie să spună ”românii basarabeni” și ”limba română”.

„Au instrucțiuni de la organele oficiale în acest sens, așa că nu mă veți convinge niciodată că aceasta nu este politica oficială a Bucureștiului, pentru că am citit multe documente istorice. Am fost martor când Președintele Republicii Moldova, Petru Lucinschi, i-a spus Președintelui României că trebuie să vorbim despre două state românești, despre limba română. Dar niciunul dintre liderii republicii nu a vorbit serios pe această temă. Nu există un astfel de acord și nu există un astfel de dialog între liderii statelor noastre, pentru că, din nefericire, președinții noștri se simt mereu inferiori, nu egali”, a subliniat Ion Guțu.

"Cred că aceste probleme se pot rezolva prin încheerea unui memorandum comun, prin dialog și declarație comună. Dar dacă Traian Băsescu, fiind Președintele României, vine aici la Chișinău și spune că sîntem cu toții români... Ei bine, nu-i numi așa pe toți. Doar ești președinte de țară. De ce agiți spiritele?”, se întreabă fostul viceprim-ministru al Moldovei.

Reamintim că informații ample despre istoria Moldovei se găsesc pe site-ul moldovenii.md. În secțiunea „Sîntem moldoveni” există informații despre limba moldovenească și de ce nu sîntem români.

Source: noi.md

Keywords:

Ion Guțu , Romania , limba

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1602
Populația:
549 locuitori

Paladea este un sat din cadrul comunei Bîrlădeni, raionul Ocniţa. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 549 de oameni. Satul Paladea este situat la o distanţă de 20 km de oraşul Ocniţa şi la 220 km de Chișinău. Prima menţiune documentară a satului Paladea (cu numele Vertiporoh) din ținutul Hotin datează din anul 1602.  

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.