22 december 2023, 11:00 Moldovan reality views 1207
Cine va fi responsabil de negocierile privind aderarea Republicii Moldova la UE
22 december 2023, 11:00 Moldovan reality views 1207

Cine va fi responsabil de negocierile privind aderarea Republicii Moldova la UE

De procesele tehnice și practice legate de susținerea procesului de negociere privind aderarea la UE și de implementarea reformelor interne va fi responsabil, cel mai probabil, Biroul pentru Integrare Europeană, creat de guvern în cadrul Cancelariei de Stat.

O astfel de opinie a exprimat Iulian Groza, director executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), expert în politică externă, politică europeană și administrație publică, fost viceministru de Externe al Republicii Moldova, în cadrul emisiunii "Без галстуков" cu Alexandr Stahurschi de la postul de televiziune N4, transmite Noi.md.

El a spus că după decizia Consiliului European de a începe negocierile cu Moldova privind aderarea la UE, guvernul, parlamentul și președintele Moldovei vor trebui să decidă la nivel politic cine va fi responsabil de aceste procese și cine va fi negociatorul principal și coordonatorul tuturor proceselor de negociere și implementare a reformelor.

Directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene a subliniat că există modele în care principalul negociator a fost ministrul de externe sau un reprezentant al acestui minister, sau directorul Biroului pentru Integrare Europeană, iar adjuncții negociatorului principal au fost șefii clusterelor, grupurile de coordonare internă. Există modele în care Biroul de Integrare Europeană este responsabil de implementarea acelor negocieri sau a acelor condiții care au fost adoptate la nivel de negocieri, iar Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene sau un alt grup de negociatori este responsabil de negocieri.

"Cred că pentru noi, în funcție de resurse, cea mai optimă variantă ar fi ca conducătorul echipelor de negociere, negociatorul-șef, să fie și coordonatorul întregului proces intern, pentru că majoritatea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană sînt negocieri interne, unde este foarte important ca echipa de negociere să dețină mecanisme eficiente pentru a implementa mai bine toate condițiile pe care le vom conveni cu Uniunea Europeană. Și de aceea eu cred că dacă structura de coordonare internă va fi aceeași, ca cea pe care o va conduce negociatorul principal, acest lucru va fi mai eficient și mai optim pentru noi", a declarat Iulian Groza.

El a atras atenția asupra faptului că negociatorul principal poate fi cel mai bun negociator, diplomat, o persoană politică oarecare, totul depinde de decizia politică a autorităților, dar din moment ce procesul de negocieri cu Uniunea Europeană privind aderarea la UE depășește ciclul electoral, ar fi bine ca negociatorul-șef și grupul de negociatori să fie permanenți, să nu se schimbe pe parcursul procesului de negocieri.

"Este foarte important ca negociatorul-șef și negociatorii adjuncți, cei care se ocupă de negocieri, să fie cei mai buni experți la nivel de stat, care nu numai că se pricep la procesul de negociere sau cunosc și înțeleg procesul de integrare europeană, dar sînt și foarte buni în domeniile lor: economie, transport, ecologie etc.", a subliniat el. Ar fi bine ca aceștia să fie specialiști universali", a subliniat directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene.

El a spus că este clar că în cadrul și în afara guvernului există specialiști care pot fi implicați în acest proces.

"În cele din urmă, totul va depinde de deciziile guvernului și de implicarea acelor oameni în aceste procese dificile și complexe. Responsabilitatea este foarte mare și aș dori să văd cît mai mulți specialiști din cadrul guvernului care doresc să se implice în aceste procese și să își asume responsabilitatea pentru acest proces", a declarat Iulian Groza.

Vă reamintim că portalul de știri Noi.md realizează un nou sondaj de opinie și vă îndeamnă să răspundeți la următoarea întrebare:

Ce părere aveți despre începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană?

  • Este un pas pozitiv pentru viitorul țării;
  • Sunt sceptic, nu sînt sigur că va fi favorabil pentru Moldova;
  • Prefer ca Moldova să rămînă un stat neutru și să nu adere la blocuri regionale;
  • UE ne-a ademenit cu o prăjitură din care nu putem gusta;
  • Situația din UE se schimbă rapid în rău și s-ar putea ca aceasta să nu fie destinația unde ne dorim să ajungem.

Source: noi.md

Keywords:

negocieri , aderare la UE

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1575
Populația:
998 locuitori

Bleşteni este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Bleşteni şi Volodeni. Satul Bleşteni se află la o distanță de 12 km sud-vest de Edineţ, la 17 km de staţia de cale ferată Brătuşeni şi la 214 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 998 de oameni. Este menţionat pentru prima dată în documentul datat cu 19 mai 1575, cu numele Blişceanăuţi, ţinutul Hotin.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.