23 december 2023, 13:00 Moldovan reality views 1256
Prestații sociale fără cerere prealabilă: Proiect de lege votat în a doua lectură pentru copiii cu dizabilități și familiile cu copii
23 december 2023, 13:00 Moldovan reality views 1256

Prestații sociale fără cerere prealabilă: Proiect de lege votat în a doua lectură pentru copiii cu dizabilități și familiile cu copii

Prestațiile sociale pentru copiii cu dizabilități vor fi acordate în mod automat, fără a fi necesară depunerea unei cereri în prealabil. Același mecanism va fi și în cazul prestațiilor sociale oferite familiilor cu copii. Un PROIECT de lege care prevede acest lucru a fost votat, în a doua lectură, de 78 de deputați.

Prestațiile vor fi stabilite în mod automat de Casa Națională de Asigurări Sociale, în baza informațiilor disponibile în sistemele informaționale naționale. Astfel, va fi exclusă obligativitatea de depunere a cererii și a documentelor confirmative pentru a beneficia de aceste prestații sociale.

Autorii propun facilitarea procesului de acordare a prestațiilor sociale pentru copiii cu dizabilități severe, accentuate sau medii de pînă la 18 ani. Totuși, în cazul în care copilul este reprezentat de către altcineva decît mama, va fi necesară depunerea cererii de către persoana care îl reprezintă (tata, tutorele, curatorul). Aceleași facilități vor fi valabile și pentru acordarea indemnizației unice la naștere și a indemnizației pentru creșterea copilului.

Potrivit datelor statistice, în anul 2024, de aceste facilități vor beneficia 33 115 mame care vor primi indemnizație unică la naștere, precum și 114 346 de copii, care vor beneficia de indemnizații lunare pînă la vîrsta de 2 sau de 3 ani. Totodată, va fi facilitat procesul de obținere a dreptului la prestații sociale pentru aproximativ 2 300 de copii cu dizabilități.

Proiectul de lege a fost elaborat de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Source: noi.md

Keywords:

copii , plăți sociale

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
65 locuitori

Caraiman este un sat din cadrul comunei Frasin, raionul Donduşeni. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Dondușeni și la 215 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 65 de oameni. Satul Caraiman a fost înființat în anul 1925.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.