31 october 2017, 12:15 Celebrities views 27566
S-a stins din viaţă cunoscutul geolog din Moldova
31 october 2017, 12:15 Celebrities views 27566

S-a stins din viaţă cunoscutul geolog din Moldova

S-a stins din viaţă cunoscutul om de ştiinţă, doctorul în geologie Grigori Bilinchis, la vîrsta de 86 de ani.

După ce a absolvit Universitatea din Chişinău, Grigori Bilinchis şi-a început cariera profesională în Iakutia, în anul 1955. Lucrările sale de explorare în componenţa "Dalstroy" au dus la descoperirea zăcămintelor de metale neferoase, pentru aceasta, în anul 1963, el fiind decorat cu Ordinul Steagul Roşu al Muncii.

În 1964, Grigori Bilinchis a început să activeze la Chişinău, la Institutul de Geofizică şi Geologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Este autorul a circa 100 de publicaţii ştiinţifice. Cele mai importante lucrări ale sale sînt: «Harta neotectonicii Moldovei şi a raioanelor conexe din Ucraina», «Harta geomorfologică a Moldovei», «Harta teritoriului Moldovei, afectat de ravene».

Lucrările omului de ştiinţă "Principalele trăsături ale tectonicii şi ale reliefului subsolului precambrian între rîurile Nistru şi Prut" şi monografia "Geodinamica extremei de sud-vest a Platformei Est-Europene în epoca morfogenezei" au contribuit semnificativ la dezvoltarea ştiinţei fundamentale.

Lucrările ştiinţifice ale lui Grigori Bilinchis servesc drept cărţi de referinţă pentru geologii, geomorfologii şi geografii din Moldova, Ucraina şi România. Colegii de la Institutul de Geologie şi Seismologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei menţionează faptul că Grigori Bilinchis a fost un savant deosebit de sîrguincios şi de neînlocuit în multe domenii ale activităţii ştiinţifice. Plecarea lui Grigori Bilinchis din viaţă este o mare pierdere pentru rude şi prieteni, precum şi pentru întreaga comunitate geologică a Republicii Moldova.

Source: infotag.md

Keywords:

moarte , personalitati

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1781
Populația:
1297 locuitori

Mocra este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Din componenţa comunei fac parte localităţile Şevcenco, Basarabca, Zaporojeţ și Mocra. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîbnița și la 100 km de Chișinău. Populaţia satului Mocra alcătuia 1297 de oameni în anul 2011. Satul Mocra a fost menționat documentar în anul 1781.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.