09 april 2018, 10:00 Celebrities views 8837
La ai săi 90 de ani, Ion Druţă a adresat un text cititorilor
09 april 2018, 10:00 Celebrities views 8837

La ai săi 90 de ani, Ion Druţă a adresat un text cititorilor

„Dacă e să gîndim drept, ce este istoria noastră, dacă nu un lanţ nesfîrşit de neînţelegeri între boieri şi argaţi, între cei de sus şi cei de jos" – acesta este un crîmpei din reflecţiile maestului Ion Druţă, ajuns la onorabila vîrstă de 90 de ani.

Cu această ocazie jurnaliştii de la Radio Moldova au ţinut să discute cu maestrul, realizînd un interviu exclusiv pentru postul Naţional de Radio.

„Într-adevăr, 90 de ani nu este semnul tinereții" – astfel a început discuția maestrul Ion Druță, dînd citirii unui text adresat cititorilor:

„Dragii mei cititori, au trecut zeci și zeci de ani de cînd au amuțit tunurile ultimului Război Mondial, dar rănile acelui mare măcel continuă să mai tulbure somnul și noi iară și iară începem a frunzări mirosul sîngerosului epos pentru a sustrage învățăminte și îndrumări folositoare. Din avalanșa de memorie și mărturii ale participanților la acele lupte grele m-au impresionat în mod deosebit observațiile unui ofițer german.", a conchis scriitorul.

Eliminarea prăpastiei dintre cei de sus și cei de jos ar fi și o sarcină în domeniul educației, consideră scriitorul.

„Astăzi e prima zi de școală și ne emoționăm cu toții că se vor aduna și așeza în bănci viitorii savanți, poeți, conducători ai nemului. De ei vor depinde cum va arăta ziua de mîine și dacă vom ajunge pînă atunci, trăim vremuri grele, vreme sărăcăcioase, pline de lipsuri, de neînțelegeri și în acelaș timp vremuri de o mare responsabilitate istorică. În ceea ce mă privește, eu cred că sarcina principală a școlii de azi, dincolo de programele de învățămînt ar fi, eliminarea prăpastiei dintre cei de sus și cei de jos, elevul trebuie să vadă în profesorul său un frate, o soră mai mare căreia îi vrea binele, iar profesorul să vadă în elev un membru al familiei sale, fără de care familia sa împlinită, nicicum nu poate fi", a spus Ion Druță.

Source: noi.md

Keywords:

Ion Druță , apel

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
187 locuitori

Ivanovca este un sat din cadrul comunei Iserlia, raionul Basarabeasca. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Basarabeasca și la 69 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 187 de oameni. Satul Ivanovca a fost întemeiat în anul 1909.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.