05 march 2023, 11:30 Celebrities views 1902
Interpreta Lidia Bejenaru ar fi împlinit astăzi 70 de ani
05 march 2023, 11:30 Celebrities views 1902

Interpreta Lidia Bejenaru ar fi împlinit astăzi 70 de ani

Interpreta Lidia Bejenaru, fostă solistă a Orchestrei Naționale de muzică populară ”Lăutarii”, Artistă a Poporului, ar fi împlinit astăzi 70 de ani.

Directorul general al Palatului Național „Nicole Sulac”, Andrei Locoman, conducătorul ÎS OCI ”Moldova-Concert”, a menționat că Lidia Bejenaru-Botgros și-a consacrat viața scenei și artei timp de 45 de ani. ”Solistă în prima formulă a orchestrei ”Lăutarii”, Lidia Bejenaru a urcat cu răbdare, dar, în primul rînd, cu dragoste și pasiune spre culmile înalte ale artei populare. Și-a adunat un vast și variat repertoriu de cîntece populare, prin care și-a exprimat întreaga gamă de sentimente, viața ei – cu bucurii și tristeți, în care s-au regăsit admiratorii ei”, a subliniat Andrei Locoman.

S-a născut în 1953 în satul Țiplești, raionul Sîngerei. În anii 1968-1971 a studiat la Şcoala de Cultură „E. Sîrbu” (în prezent Colegiul de Arte ”Nicolae Botgros”) din Soroca. În perioada 1971-1972 a fost metodistă a Casei de Cultură din oraşul Edineț și conducătoarea unui ansamblu de dansatori. În anii 1973-1974 a fost solistă a Orchestrei de muzică populară „Mugurel”, apoi, pe parcursul anilor 1974-1977, 1979-2021 - solistă a Orchestrei de muzică populară „Lăutarii”. În 1971 s-a căsătorit cu viitorul dirijor al Orchestrei „Lăutarii” Nicolae Botgros. Au un singur copil, violonistul Cornel Botgros, notează moldpres.

Lidia Bejenaru a scris muzica și textele pentru majoritatea cîntecelor din repertoriu. Primul album muzical al interpretei, intitulat ”M-a cuprins un dor de mamă”, a apărut după 20 de ani de activitate scenică. A înregistrat la radioul şi televiziunea naţională mai multe cîntece populare: ”Cînd de mama-mi este dor”, ”M-a cuprins un dor de mamă”, ”Polca din bătrîni”, ”Hai la hora strămoșească” ș.a. A efectuat mai multe turnee naționale și internaționale alături de orchestra „Lăutarii”.

În 1993 Lidia Bejenaru a fost distinsă cu medalia „Meritul Civic”, iar în 2010 a primit titlul onorific „Artist al Poporului”. Post-mortem, a devenit Cetățean de Onoare al orașului Sîngerei.

Lidia Bejenaru s-a stins din viață la 26 iulie 2021, fiind înmormîntată la Cimitirul Central de pe str. Armenească din capitală.

Keywords:

interpret , Aniversare

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1870
Populația:
1164 locuitori

Grinăuţi este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Grinăuţi și Ciobanovca. Localitatea se află la distanța de 29 km de orașul Rîșcani și la 175 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1164 de oameni. Satul Grinăuți a fost menționat documentar în anul 1870.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.