15 august 2023, 12:00 Celebrities views 832
Constantin Moscovici și Victor Marahovschi, despre cele mai frumoase amintiri din copilărie
15 august 2023, 12:00 Celebrities views 832

Constantin Moscovici și Victor Marahovschi, despre cele mai frumoase amintiri din copilărie

Celebrul muzician și interpret moldovean Constantin Moscovici și consilierul comunei Ivancea din raionul Orhei, un bărbat cu un stil de viață activ, Victor Marahovschi, au povestit despre copilăria lor, casa părintească și școală, în cadrul următoarei ediții a emisiunii "Fiți mîndri că sînteți moldoveni" al site-ului moldovenii.md, cu prezentatorul Dumitru Roibu, transmite Noi.md.

Constantin Moscovici a remarcat că pentru el casa părintească este locul de unde a început totul. Aceștia sînt primii pași, acestea sînt sfaturile tatălui despre viață: cum să trăiești corect, cum să împarți ce ai, cum să te comporți cu oamenii.

”Și toate acestea s-au acumulat probabil încă atunci, în copilărie, iar conceptul despre lume, sentimentul că ești parte a lumii, se naște probabil anume aici, acasă, la vatra părintească”, a subliniat el.

Celebrul muzician și interpret moldovean a spus că ține minte primii pași la școala din Cărpineni, unde s-a născut, în primul rînd, pentru faptul că au legătură cu prima învățătoare.

”Ea mi-a fost ca a doua mamă care ne-a ajutat mereu să pășim în marea lume a cunoștințelor. Dar, nu în ultimul rînd, să nu uităm că primii pași pe care trebuie să-i facem depind în mare măsură de educația de acasă. Aceeași educați ca acasă am primit-o și la școală. Acest lucru este important”, a povestit Constantin Moscovici.

El a recunoscut că nu scria foarte bine și atunci era primit că cineva din clasă care se pricepea mai bine la matematica sau scria mai bine îi ajuta pe cei care nu se descurcau.

”Și, spre fericirea mea, pe mine mă ajuta o fată foarte frumoasă Nina, la care mergeam acasă. Luam de acasă de la mama prăjituri. Mama mă întreba: "Unde te duci?". Eu îi răspundeam: "Merg să învăț să scriu." Și plecam la Nina, care mă învăța să scriu. Practic, aceste amintiri au fost și rămîn foarte luminoase și vii. Dar vreau să spun că la acea vreme se învăța 10 ani, cunoștințele pe care le-am acumulat la școală m-au ajutat foarte mult pe parcursul vieții să mă descurc, să fiu inventiv, să știu să vorbesc cu oamenii, să apreciez munca altor oameni. Școala mi-a oferit multe”, a spus cunoscutul muzician și interpret moldovean.

La rîndul său, consilierul comunei Ivancea, Victor Marahovschi, a spus că și-a petrecut anii de școală în mai multe școli. A început într-una, a continuat în alta și a terminat în a treia.

”Amintirile care mi-au rămas sînt atît de vii... Este faptul că, de îndată ce am învățat să citesc, am început să citesc. Am început, așa cum spun părinții mei, să "înghit" cărțile. Probabil, poate nimeni nu mă va crede, dar în copilărie am fost un copil bolnăvicios. Am fost chiar eliberat de la educația fizică. Dar, avînd în vedere încăpățînarea mea, participam la absolut toate competițiile, școlare, raionale și ocupam primele locuri pentru că eram încăpățînat. Îmi plăcea sportul, îmi plăcea lectura. Dacă e să adun acum toate amintirile din școală, acestea sînt doar pozitive. Școala mi-a modelat cu adevărat caracterul, am mai făcut și serviciul militar”, a subliniat el.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1921
Populația:
1608 locuitori

Miciurin este un sat şi comună din raionul Drochia. Miciurin este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Drochia și la 178 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1608 oameni. Satul Miciurin a fost întemeiat în anul 1921.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.