Go to section: Music
26 november 2015, 16:45 Music views 11215
Colegiul de Muzică “Ștefan Neaga” - 70 de ani de la fondare (Foto)
26 november 2015, 16:45 Music views 11215

Colegiul de Muzică “Ștefan Neaga” - 70 de ani de la fondare (Foto)

Recent (20 noiembrie 2015), Colegiul de Muzică "Ștefan Neaga" a sărbătorit 70 de ani de la fondare. Cu această ocazie, în sala mare a Filarmonicii Naționale "Serghei Lunchevici" a avut loc concertul festiv „Note aniversare", dedicat și împlinirii a 115 ani de la naşterea compozitorului şi dirijorului Ştefan Neaga.

La serata de aniversare a participat ministrul în exercițiu al Culturii Monica Babuc care, în mesajul său de felicitare, a ținut să menționeze implicarea activă a instituției în educarea mai multor generații de muzicieni. De asemenea, oficialul a specificat că, „absolvenții au trecut prin filierea acestui Alma mater care a promovat atâtea nume sonore, întcât Colegiul se poate considera drept nava admiral a culturii muzicale din Republica Moldova, însumând numele absolvenţilor Colegiului de Muzică „Ştefan Neaga", putem spune că inima muzicală bate în această instituţie", a mai notat demnitarul.

În semn de recunoştinţă, Monica Babuc a oferit Colegiului de Muzică „Ştefan Neaga", diplomă de onoare din Ministerului Culturii, pentru contribuţia substanţială la dezvoltarea învăţământului şi artelor în promovarea valorilor autentice şi cu prilejul aniversării a 70 de ani de la fondare. Totodată, ministrul în exerciţiu al Culturii a dat citire decretului Preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, privind conferirea titlului onoric de „Maestru în Artă" Tatianei Daniţă şi lui Vasile Panainte - profesori ai Colegiului. În acest context, menţionăm că Monica Babuc a înmânat diplomele Guvernului, semnate de prim-ministrul interimar, Gheorghe Brega cadrelor didactice, pentru vocaţie şi talent, activitate prodigioasă şi contribuţie la dezvoltarea învăţământului şi artei şi cu prilejul celor 70 de ani de la fondarea Colegiului de Muzică „Ştefan Neaga".

În cadrul concertului aniversar au evoluat orchestra de muzică populară "Tinerii rapsozi", în frunte cu profesorul Vasile Panaite, corala „Gloria", dirijor - Oleg Constantinov, fanfara instituţiei, sub bagheta profesorului Ion Talpă, orchestra de cameră, dirijor Mihail Secichin, ansamblul etnofolcloric, condus de Nătălița Munteanu, ansamblul de dansuri populare bulgărești, conducător Siyka Vasileva.

Colegiul de Muzică "Ștefan Neaga" este o instituție de învățămînt mediu de specialitate, care asigură pregătirea specialiștilor în domeniul artei mzicale. În 70 ani de activitate, Colegiul a pregătit cca 8 mii de specialişti în domeniul muzicii, printre care artiști notorii precum Eugen Doga, Veronica Garştea, Vladimir Curbet, Gheorghe Mustea, Valentin Dânga, Tudor Chiriac, Petre Neamţu, Ion Dascăl, Serghei Ciuhrii, Gheorghe Şevcişin, Mihai Ciobanu, Nicolae Glib, Anastasia Lazariuc, Natalia Barbu, regretaţii Ion şi Petre Teodorovici ș.a. Aproximativ 70 la sută din artiștii instrumentiști și vocalişti din toate colectivele și formațiile artistice profesioniste și de amatori din țară sînt absolvenți ai Colegiului.

Source: mc.gov.md

Keywords:

colegiu , muzica , aniversarea

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1895
Populația:
207 locuitori

Roşcanii de Sus este un sat din cadrul comunei Ghiduleni, raionul Rezina. Satul Roșcanii de Sus este situat la o distanță de 43 km de orașul Rezina și la 99 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 207 oameni. Localitatea a fost întemeiată în anul 1895.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.