31 july 2014, 16:14 Kaleidoscope views 9691
„Am fost la un pas să revenim în secolul al 18-lea”, dezvăluie NASA
Photo: stirileprotv.ro
31 july 2014, 16:14 Kaleidoscope views 9691

„Am fost la un pas să revenim în secolul al 18-lea”, dezvăluie NASA

O puternică furtună solară, care a trecut, în 2012, la mică distanță de Terra și avea potențialul de a perturba toate circuitele electrice terestre, ar fi putut trimite civilizația contemporană în secolul al XVIII-lea, a dezvăluit NASA.

Furtuna solara, care s-a produs pe 23 iulie 2012, cea mai puternica din ultimii 150 de ani, a "ratat" cu putin planeta noastra, potrivit unui comunicat al Agentiei spatiale americane, publicat pe site-ul acesteia, miercuri, citata de AFP, relateaza Mediafax.

"Daca eruptia solara ar fi avut loc cu o saptamana mai devreme, Terra s-ar fi aflat in primul rand in fata furtunii", a precizat Daniel Baker, profesor la Universitatea Colorado. Satelitul STEREO-A, care supravegheaza furtunile solare, a observat intr-o maniera foarte exacta desfasurarea fenomenului, permitand cercetatorilor sa afirme ca furtuna din 2012 nu a avut egal in ultimii 150, iar ultima furtuna solara de o intensitate similara a avut loc in 1859.

Academia Nationala de Stiinte a estimat ca impactul unei furtuni de amploarea celei din 1859, daca ar lovi Terra, ar costa economia mondiala 2.000 de miliarde de dolari si ar cauza pagube de o amploare deosebita. Furtunile solare pot foarte usor sa perturbe retelele electrice terestre si sa intrerupa telecomunicatiile, internetul, transporturile aeriene si orice alt sistem care se bazeaza pe electricitate. Furtunile solare se nasc la suprafata Soarelui. Aceste explozii sau ejectii de masa coronala (EMC) proiecteaza plasma ionizata in spatiu cu viteze foarte mari.

Vanturile solare incarcate cu puternicele radiatii ce rezulta din aceste ejectii de masa coronala provoaca furtuni geomagnetice care interactioneaza cu campul magnetic terestru. Exista un risc de 12% ca o furtuna solara puternica sa loveasca Terra in urmatorii 10 ani, potrivit fizicianului Pete Riley, care a publicat un articol pe aceasta tema in revista Space Weather la inceputul anului.

Source: stirileprotv.ro

Keywords:

cosmos , soare , NASA

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1470
Populația:
583 locuitori

Pereni este un sat şi comună din raionul Rezina. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pereni și Roșcani. Satul Pereni este situat la o distanță de 25 km de orașul Rezina și 102 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 583 de oameni. Menționat documentar în 1470.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.