11 october 2015, 11:22 Kaleidoscope views 7852
Invenția unui apicultor din Moldova, care nu trebuie nimănui
11 october 2015, 11:22 Kaleidoscope views 7852

Invenția unui apicultor din Moldova, care nu trebuie nimănui

Dulapul cu aer care se încălzește pînă la 46 C° la ieșirea din stup reprezintă o cameră termică pentru combaterea căpușelor – paraziții albinelor. În aceasta constă invenția apicultorului Vadim Copacelli, în vîrstă de 75 de ani, din satul Speia, raionul Anenii Noi.

Apicultorul muncește deja 30 de ani la perfecționarea acestei camere termice. Potrivit lui Copacelli, această instalație este aproape ideală pentru combaterea paraziților, iar pentru albine este inofensivă.

„Prima cameră termică am fabricat-o în anul 1980 și mai bine de 30 de ani muncesc asupra perfecționării acestei construcții. Acum lucrez asupra unui model nou care va menține temperatura cu o precizie mai mare. Va fi instalat un nou dispozitiv care va semnala despre atingerea temperaturii periculoase pentru albine, pentru ca acestea să fie mai puțin expuse pericolului de supraîncălzire", a relatat inventatorul.

Căpușele pricinuiesc daune considerabile familiilor de albine. Varoatoza (infestarea albinelor) a devenit răspîndită în anii 60 ai secolului 20, iar din anii 80 practic fiecare prisacă din Eurasia este infectată cu acest parazit.

Însă, potrivit lui Vadim Copacelli, statul, deocamdată, nu este interesat de invenția lui, la fel ca și Asociația Apicultorilor din Moldova. Președintele Asociației, Ștefan Condratiuc, are o atitudine respectuoasă față experimentele inovatorului, însă afirmă că camerele termice nu vor fi utilizate pe larg.

 

Source: www.noi.md

Keywords:

albini , inventie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1830
Populația:
434 locuitori

Constantineşti este un sat din cadrul comunei Goteşti, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Cantemir și la 150 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 434 de oameni. Satul Constantineşti a fost menționat documentar în anul 1830.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.