02 january 2012, 15:20 Kaleidoscope views 4444
02 january 2012, 15:20 Kaleidoscope views 4444

Semnarea ACTA – ce-i așteaptă pe amatorii de torrent?


Foto: stiintific.com

Din 26 ianuarie, cînd țările member UE au început să semneze Tratatul privind combaterea pirateriei şi a contrafacerilor (ACTA) în societate a început isteria și chiar au fost întreprinse atacuri asupra cîtorva site-uri gevernamentale. Însă prin aceasta nimic nu au obținut – ACTA este dezbătută de comunitatea internațională din 2007 și o decizie de principiu deja a fost luată. Însă a fost o problemă majoră de transparenţă. Cînd s-a cerut din partea societăţii civile documentele care sînt puse în discuţie s-a refuzat. Tratatul a fost negociat de reprezentanţii proprietarii drepturilor de autor şi autorităţile guvernamentale.

Una dintre problemele tratatului global privind combaterea pirateriei şi a contrafacerilor este legată şi de modul în care a fost redactat.

Dacă citim textul în mod corect, pentru utilizatorul individual nu ar trebui să se schimbe ceva. În toate documentele internaţionale trebuie să se facă o distincţie între utilizatorul care foloseşte ce a piratat în scop personal şi cel care le foloseşte în scop comercial.

Distincţia aceasta nu s-a făcut de către Comisia Europeană, nu s-a specificat acest lucru. Versiunea finală a ACTA vorbeşte despre scară comercială, dar definiţia pe care o dă scării comerciale poate fi extrem de largă în special la nivelul utilizării pe Internet. ACTA nu vorbeşte de utilizatori individuali. Orice site de pe Internet poate fi considerat o încălcare la scară comercială a dreptului de autor.

După implementarea ACTA vor putea exista acorduri private între furnizorul de servicii de internet (ISP) şi proprietarul de drepturi de proprietate intelectuală, fără a mai fi nevoiţi să meargă la instanţa de judecată pentru a afla cine este în spatele unui IP.

Titularul de drepturi de autor ar putea avea acces la datele personale ale utilizatorului respectiv. Adică în loc să meargă în instanţă să obţină aceste date, ar putea să le obţină direct de la furnizorul de servicii de internet printr-o colaborare.

În momentul de faţă titularul dreptului de proprietate intelectuală are două căi pe care le poate folosi împotriva "piraţilor": pe cale civilă sau pe cale penală. În ambele situaţii este nevoie de filtrul procurorului sau al instanţei de judecată.

Pentru ca furnizorul de Internet să identifice în mod exact cine descarcă un anumit material el trebuie să se uite în fiecare material trimis de tine. A te uita în fiecare pachet de informaţii înseamnă intruziune în viaţa privată pentru că practic el îţi monitorizează tot traficul.

După implementarea ACTA pirateria pe Internet nu va scădea. Nu se poate vorbi despre cenzura Internetului în cazul ACTA, fiind vorba despre "o exagerare".

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1920
Populația:
995 locuitori

Fundurii Noi este un sat şi comună din raionul Glodeni. Fundurii Noi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Glodeni și la 162 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 995 de oameni. Satul Fundurii Noi a fost înființat în anul 1920.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.