29 july 2015, 10:45 Kaleidoscope views 20097
29 july 2015, 10:45 Kaleidoscope views 20097

De ce au dungi zebrele?


Foto: wallpapers.com 

Motivul pentru care zebrele au evoluat dungile ce le caracterizează a fost un motiv de dispută între oamenii de ştiinţă vreme de decenii. Acum, o echipă de cercetători din Ungaria şi Suedia anunţă descifrarea misterului.

Dungile au rolul de a ţine la distanţă muştele hematofage, susţin cercetătorii. Studiul publicat în Journal of Experimental Biology arată că tiparul creat de dungile alb-negre fac ca zebrele să devină neatrăgătoare pentru aceste "insecte-vampir".

Secretul constă în modul în care acest tipar dungat reflectă lumina.

"Iniţial, am studiat caii cu părul de culoare cafenie, neagră sau albă. Am descoperit că în rîndul cailor ce au părul negru sau cafeniu lumina este polarizată orizontal, ceea ce îi făcea pe cai foarte atrăgători pentru tăuni", explică Susanne Akesson de la Universitatea Lund, membră a echipei de cercetători ce a efectuat acest studiu.

"Cai cu părul alb reflectă lumină nepolarizată", a adăugat dr. Akesson, care nu este atrăgătoare pentru tăuni. De aceea, caii albi nu au probleme cu tăunii, spre deosebire de cei cu părul negru sau cafeniu.

După ce au descoperit că tăunii preferă părul închis la culoare, cercetătorii au studiat zebrele, dorind să afle ce fel de lumină reflectă acestea şi ce efect are lumina asupra musculiţelor hematofage.

Cercetătorii au creat mai mulţi "cai artificiali" cu diferite tipare, pe care i-au lăsat în natură, în apropiere de o fermă aflată în zona rurală a Ungariei.

"Caii artificiali erau acoperiţi cu lipici, ceea ce ne-a permis să vedem cîte insecte atrage fiecare tipar. Am descoperit că tiparul care este întîlnit în rîndul zebrelor a atras cel mai mic număr de muşte, chiar mai puţine insecte decît plăcile complet albe, ce reflectau lumină nepolarizată", a declarat dr. Akesson.

Astfel, studiul sugerează că zebrele au evoluat aceste dungi pentru a se feri de insectele dăunătoare.

Profesorul Matthew Cobb, un specialist în biologie de la Universitatea Manchester ce nu a fost implicat în studiu, afirmă că cercetarea este "riguroasă şi fascinantă", adăugînd însă că "bănuiala mea este că acesta nu este singurul motiv pentru care zebrele au dungi".

Keywords:

fapt , natura , animale

Comments

 (1)
  • #1 pamela Reply Quote selected
    и почему же в ходе эволюции остальные животные не полосаты? Чё говорят венгры на этот счет
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1965
Populația:
112 locuitori

Ţiganca Nouă este un sat din cadrul comunei Ţiganca, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Cantemir și la 131 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 112 oameni. Satul Ţiganca Nouă a fost înființat în anul 1965.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.