20 february 2012, 16:36 Kaleidoscope views 3220
20 february 2012, 16:36 Kaleidoscope views 3220

O furtună solară de proporţii, surprinsă în amănunt de NASA

O furtună de proporţii a fost surprinsă, recent, la suprafaţa Soarelui de un satelit NASA, iar imaginile spectaculoase impresionează orice amator de ştiinţă.

Clipul a fost realizat de Observatorul Dinamicilor Solare, un satelit care a transmis de-a lungul timpului o serie de fotografii uimitoare cu erupţiile Soarelui. Acest nou film arată varianta prescurtată a mişcărilor de la suprafaţa Soarelui, în decurs de 30 de ore, între 7 şi 8 februarie.

Vînturile solare au atins aproape 500.000 de kilometri pe oră, în timpul acestei furtuni, a explicat Terry Kucera, fizician solar la NASA. Temperatura înregistrată în interiorul tornadei este una relativ rece, de doar 8.300 de grade Celsius”, a explicat Kucera. Temperatura înregistrată în mod normal de corona Soarelui este de peste 1.000.000 de grade Celsius.

Oamenii de ştiinţă ştiu de existenţa acestor tornade solare de câteva decenii, însă observarea lor detaliată a fost posibilă doar după ce satelitul SDO a fost lansat în spaţiu.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1699
Populația:
5465 locuitori

Lipcani este un oraş în raionul Briceni, Republica Moldova. Oraşul Lipcani este cea mai nordică localitate urbană din Moldova. Amplasat la frontiera de nord-vest a Moldovei cu România şi Ucraina, pe malul stîng al rîului Prut, oraşul Lipcani este situat la o distanţă de 252 km de Chișinău.  Denumirea localităţii vine de la tătarii lipcani care au fost strămutaţi în 1699 din Cameniţa, populînd localitatea. 

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.