06 august 2017, 11:05 Kaleidoscope views 5022
UE va crea un fond comun de apărare
06 august 2017, 11:05 Kaleidoscope views 5022

UE va crea un fond comun de apărare

Comisia Europeană a prezentat, astăzi, un plan de cooperare în domeniul securității care prevede crearea unui fond comun de apărare în valoare de pînă la 5,5 miliarde de euro pe an.

Mijloacele vor fi destinate atît achiziționării de tehnologie și echipamente militare, cît și cercetărilor în domeniul militar, scrie El Pais.

Aproape 20% din acești bani (un miliard de euro) vor fi alocate din bugetul UE, iar restul va reprizinta contribuția țărilor membre. Unul dintre obiectivele fondului este dezvoltarea capacității de a face cercetări comune în domeniul militar, dar și achiziționarea de echipamente și aparate moderne, cum ar fi drone.

„Cu ajutorul Uniunii Europene, putem susține țările membre în dezvoltarea capacităților militare și eficientizarea investițiilor în apărare", a spus înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă, Federica Mogherini.

Planul prezentat este însoțit de un document de reflecție în care Comisia Europeană îndeamnă statele membre să-și asume propria securitate și să nu mai depindă de ajutor din exterior.

Anterior, Comisia a publicat trei strategii pentru securitate și apărare. Cea mai ambițioasă dintre ele prevede crearea unei politici comune în domeniul apărării, care ar oferi UE posibilitatea de "a efectua operațiuni împotrivă grupărilor teroriste, operațiuni maritime în medii ostile și acțiuni de apărare cibernetică".

Source: agora.md

Keywords:

UE , aparare

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
30 locuitori

Grinăuți este stație de cale ferată din raionul Ocniţa, în componența comunei Dîngeni. Se află la distanța de 22 km de orașul Ocnița și la 231 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia localității constituia 30 de oameni. Stația de cale ferată Grinăuți a fost înființată la finele secolului XIX.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.