09 march 2012, 09:29 Kaleidoscope views 6381
09 march 2012, 09:29 Kaleidoscope views 6381

Pe Terra sînt cu o treime mai puține forme de viață


Foto: mail.ru

Masa totală a tuturor formelor de viaţă de pe Pămînt este cu aproximativ mai puţină cu o treime decît se ştia, arată o nouă analiză a specialiştilor, informează sciencedaily.

Potrivit estimărilor anterioare, aproximativ o mie de miliarde de tone de carbon sînt stocate în organismele vii, dintre care 30% sînt se află în microbii unicelulari din fundul oceanelor și 55% în plantele terestre.

Dar o echipă de la Centrul German de Cercetare în Geoştiinţă şi GFZ şi Universitatea Potsdam anunţă că este mult mai puţin carbon stocan în microbii unicelulari de pe fundul apelor, aproximativ 4 miliarde de tone.

Estimările anterioare s-au bazat pe probe obţinute din forările care au fost făcute în apropiere de ţărm sau în zone foarte bogate în nutrienţi.

"Aproximativ jumătate din suprafata oceanelor este extrem de săracă în nutrienţi. În ultimii 10 ani au existat suspiciuni că biomasa de aici a fost supraestimată. Din păcate nu au existat date pentru a dovedi asta", a declarat doctorul Jens Kallmeyer.

El şi alţi membri ai echipei au colectat sedimente din zonele departe de orice coaste şi insule şi au descoperit că există mult mai puţine organisme, decît se credea.

"Rezultatele pe care le-am obţinut arată necesitatea de a re-examina şi restul datelor, de exemplu, care este cantitatea de carbon din plantele terestre", a mai spus Kallmeyer.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1806
Populația:
534 locuitori

Carbalia este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Carbalia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 85 km de municipiul Comrat și la 177 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 534 locuitori. Satul Carbalia a fost menționat documentar în anul 1806.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.