23 september 2016, 10:00 Kaleidoscope views 18845
23 september 2016, 10:00 Kaleidoscope views 18845

Аscultă cum „cîntă” Pămîntul


Foto: moldovacrestina.net 

Sateliţii NASA au identificat o serie de sunete asemănătoare cu nişte ciripituri zglobii care provin de pe centura magnetică a Pămîntului şi care, ipotetic, ar putea fi ascultate de urechea umană, dacă ar fi posibilă scoaterea căștii de protecție de pe cap.

Denumite „Cîntecul Pămîntului", sunetele au fost capturate de sateliţii gemeni Radiation Belt Storm Probe (RBSP), lansaţi de NASA.

Aceșttia au interceptat undele radio cu ciripituri şi fluierături emise de magnetosfera Pîmîntului, relatează publicația britanică „The Daily Mail".

Sunetele sunt emise de particule energetice din nivelele superioare ale magnetosferei planetei noastre, înainte ca aceste particule să fie spulberate de centurile de radiaţie.

Oricît de ciudat ar părea, specialiștii spun că ei sunt familiarizați cu aceste sunete de zeci de ani. „Este ceva obişnuit pentru receptorii de unde radio să îl captureze şi seamănă într-o mare măsură cu ciripitul păsărilor. De multe ori era mai uşor de receptat în timpul dimineţii, ceea ce, împreună cu sunetul asemănător ciripitului, constituie motivul pentru care cîteodată i se mai spune şi refrenul răsăritului ", a explicat Craig Kletzing, cercetător NASA și profesor la Universitatea din Iowa.

Keywords:

satelit , NASA , Pamint

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
2917 locuitori

Manta este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Manta și Paşcani. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Cahul și la 77 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2917 oameni. Satul Manta a fost menționat documentar în anul 1436.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.