20 january 2013, 09:55 Kaleidoscope views 7373
20 january 2013, 09:55 Kaleidoscope views 7373

O serie de fotografii spectaculoase care par să prezinte albia secată a unui fost rîu de mari dimensiuni care curgea în trecutul îndepărtat pe suprafața planetei Marte au fost realizate de sonda spați

Sonda spațială Mars Express a fost lansată de Agenția Spațială Europeană (ESA), informează Infuture.

Sonda Mars Express a realizat aceste fotografii în regiunea Reull Vallis de pe Marte, care prezintă "o structură care seamănă cu valea unui rîu", au afirmat cercetătorii de la ESA.

Cu ajutorul datelor trimise de sonda europeană, oamenii de știință au recreat pe computer imaginea albiei fostului rîu de pe Marte și au ajuns la concluzia ca aceasta avea dimensiuni impresionante: o lățime de 6,5 kilometri, o lungime de peste 1.500 de kilometri și o adîncime care ajungea în anumite locuri la 300 de metri.

Experții consideră că aceste imagini prezintă o asemănare uluitoare cu regiunile de pe Terra care au fost afectate de glaciațiuni.

Potrivit experților în planetologie, astfel de structuri s-au format pe Marte odata cu alunecarea fragmentelor de scoarță și a ghețarilor, în timpul perioadei Amazoniene (care continuă și în zilele noastre), cauzată de înaintarea fluxului glacial de-a lungul albiei fostului rîu.

Structura în sine a albiei a fost formată la multă vreme după ce a fost sculptată inițial de scurgerile de apă lichidă din perioada Hesperiană, despre care se crede că s-a încheiat în urmă cu 1,8-3,5 miliarde de ani.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1864
Populația:
1064 locuitori

Văratic este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Văratic este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Ialoveni și la 43 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1064 de oameni. Satul Văratic a fost menționat documentar în anul 1864.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.