31 january 2013, 16:33 Kaleidoscope views 10637
31 january 2013, 16:33 Kaleidoscope views 10637

Supervulcanul italian Campi Flegrei dă semne de viaţă

Terra se pregăteşte pentru o explozie gigantică. Pe Domeniile Phlegraean din Italia, situate în apropiere de Napoli, se trezeşte un vechi vulcan uriaş. Pe seismologi îi îngrijorează nu doar creşterea temperaturii solului în această zonă, cît şi deformarea evidentă a suprafeţei, relatează ruvr.ru.

În trecutul îndepărtat, activitatea supervulcanilor a dus la modificarea climei şi a transformat în întregime planeta noastră. Savanţii nici nu au curajul să prognozeze urmările unei posibile treziri a vulcanului în prezent.

În ultimul timp, Domeniile Phlegraean se ridică lunar cu trei centimetri deasupra nivelului mării. Micro-cutremurele şi acumularea de gaze în sol demonstrează că vulcanul se pregăteşte să erupă. Situaţia este explicată de Vladimir Kirianov, docent la Facultatea Geologică de la Universitatea de Stat din Sankt-Petersburg.

„În general, Domeniile Phlegraean sînt un supervulcan. Yellowstone din SUA, Toba din Indonezia sînt tot supervulcani, care erup peste o mie de metri cubi de magmă. Sînt erupţii catastrofice. În zona Domeniilor Phlegraean a avut loc o erupţie foarte puternică acum aproximativ 30-40 de mii de ani în urmă. Cenuşă vulcanică se găseşte pînă acum în Marea Mediterană, în Bulgaria, Ucraina chiar şi pe teritoriul Rusiei. În prezent, se întîmplă o nouă tensionare a focarului magnetic şi la un moment dat erupţia poate să aibă loc”.

Erupţia unor vulcani de o asemenea forţă pot atrage după sine aşa numita iarnă vulcanică. Gazele de sulf şi cenuşa pot atinge atmosfera şi acoperi Globul Pămîntesc. Razele solare nu vor putea să pătrundă printr-un strat atît de dens, iar gazele transformate în acid sulfuric se vor năpusti asupra suprafeţei planetei sub formă de precipitaţii toxice. Oamenii de ştiinţă afirmă că Pămîntul a mai trecut printr-o astfel de catastrofă acum 74 de mii de ani în urmă, în momentul eruperii vulcanului Toba de pe Insula Sumatra din Indonezia. Acest lucru a atras după sine modificarea climei şi numeroase victime umane. În prezent, totul va fi mult mai rău, este destul să ne amintim la ce colaps a dus erupţia destul de slabă a vulcanului din Islanda în anul 2010.

Erupţiile supervulcanilor au loc destul de rar, aşa că cercetătorii nu pot să spună cît timp trebuie să treacă de la primele indicii pînă la erupţie. De exemplu, pe Domeniile Phlegraean în anii 70 ai secolului trecut, în decurs de trei ani, pămîntul s-a ridicat cu un metru şi jumătate, provocînd fisuri la locuinţe. După aceea, activitatea vulcanului a slăbit. Un fenomen interesant şi important se observă acum în Rusia în Kamceatka în zona vulcanului Tolbacik. Acolo, în fiecare zi erupe vulcanul şi se ridică suprafaţa.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, întregul sistem vulcanic al Terrei este extrem de tensionat în prezent. Culoarele subterane sînt pline de magmă încinsă, care vrea să iasă la suprafaţă. Va duce acest lucru la erupţia supervulcanului sau se va intensifica lanţul vulcanilor mai mici? Toate acestea vor avea urmări serioase pentru locuitorii Terrei.

Keywords:

natura , vulcan , Italia

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2342 locuitori

Bîrnova este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Bîrnova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Bîrnova este situat pe malul drept al Nistrului la o distanță de 3 km de orașul Ocnița și la 236 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2342 de oameni. Satul Bîrnova din ținutul Hotin, este o veche așezare rurală, menționată sub denumirea Cusearău în documentul din 20 decembrie 1437.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.