18 february 2013, 14:54 Kaleidoscope views 6710
18 february 2013, 14:54 Kaleidoscope views 6710

Lumea în reţele de urmărire totală

Postînd pe internet fotografiile personale cu diferite comentarii, cei mai mulţi internauţi nu se gîndesc că intră în mod voluntar sub controlul multor persoane şi organizaţii interesate. Unele companii se specializează pe dezvoltare de software-uri specializate în urmărirea activităţii oamenilor cu ajutorul datelor postate pe reţelele sociale cu acces liber.

Pentru a nu provoca discuţii inutile, astfel de programe se dezvoltă în secret. Recent, ziariştii de la The Guardian au vorbit despre cel mai nou program pentru computer RIOT (Rapid Information Overlay Technology), creat de compania americană de apărare Raytheon. Elaborînd şi comparînd informaţiile adunate pe site-urile Twitter, Facebook, Foursquare etc., softul prezintă în cele mai mici detalii viaţa de zi cu zi a „obiectelor” supravegheate. Urmăritorul primeşte o schemă detaliată a relaţiile individului cu colegii, cunoscuţii şi rudele. Harta de deplasare a „obiectului” cu indicarea amănunţită a traseelor este inclusă. Programul RIOT aproape că face portretul psihologic al omului, incluzînd obiceiurile lui, slăbiciunile ba chiar potenţialele motive pentru o acţiune sau alta.

De fapt, noi toţi trăim de cîţiva ani sub control, a declarat în interviul pentru Vocea Rusiei Anton Korobkov-Zemlianski, expert media.

„Datele pe care noi le postăm în acces liber pe internet nu este greu să fie adunate chiar şi cu ajutorul motoarelor de căutare, nemaivorbind de programele speciale. De aceea întrebarea este cine are nevoie să ne urmărească?”.

Organele de ordine, serviciile speciale pot destul de eficient să urmărească şi să controleze oamenii cu ajutorul reţelelor sociale, declară Roman Romacev, directorul general al Agenţiei de Tehnologii R-Tehno. Însă nu este vorba despre o urmărire totală, a subliniat el în interviul pentru Vocea Rusiei.

„Dacă postaţi anumite informaţii despre voi pe reţelele sociale, fiţi pregătiţi ca acestea să poată fi folosite împotriva voastră. De exemplu, nu se recomandă postarea de informaţii despre familie, despre locurile pe care le vizitaţi, despre imobiliarele pe care le deţineţi sau despre mijloacele de transport”.

Potrivit lui Roman Romacev, crearea unor astfel de programe, precum RIOT, reprezintă doar o nouă etapă în dezvoltarea internetului.

Şi totuşi ne apropiem de momentul în care vom fi urmăriţi peste tot: atît în spaţiul virtual, cît şi în cel real. Deja acum în marile orale sunt instalate camere de supraveghere în fiecare colţ. În SUA, compania DARPA lucrează la crearea unui complex cibernetic capabil să depisteze potenţialii infractori în mulţimile mari de oameni. În banca electronică de date se vor posta modele de comportament normal şi suspect. Nu este exclus ca treptat să se transpună în realitate filmul antiutopic „Raport Special”, regizat de Steven Spielberg, în care nici măcar intenţia, ci pur şi simplu gîndul la o infracţiune reprezintă un motiv de arest sau nimicire a potenţialului infractor.

Apropo, dacă e să dăm crezare experţilor, deocamdată nici controlul din reţea, nici supravegherea video nu pun în pericol cetăţeanul de rînd. Dacă el nu are probleme cu legea şi dacă nu se distinge prin bogăţii prea mari, nu trebuie să se teamă că este în vizorul serviciilor speciale, criminalilor, teroriştilor şi hoţilor.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1892
Populația:
672 locuitori

Stația de Cale Ferată Rogojeni este o localitate în componența comunei Rogojeni din raionul Șoldăneşti. Loc. Stația de Cale Ferată Rogojeni se află la o distanță de 38 km de orașul Șoldănești și la 97 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia loc. Stația de Cale Ferată Rogojeni constituia 672 de oameni. Localitatea apare odată cu înființarea stației de cale ferată Rogojeni în anul 1892.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.