23 october 2023, 16:00 Kaleidoscope views 1549
Republica Moldova trece și în acest an la ora de iarnă
23 october 2023, 16:00 Kaleidoscope views 1549

Republica Moldova trece și în acest an la ora de iarnă

Trecerea se va face în noaptea de sîmbătă, 28 octombrie, spre duminică, 29 octombrie. Acele ceasornicului vor fi date în urmă cu o oră. 

Astfel, ora 4:00 devine ora 3:00. Deci, ultima zi de duminică din luna octombrie va fi cea mai lungă din acest an, avînd 25 de ore.

Moldova a recurs la trecerea la ora de iarnă din anul 1979, pentru a folosi optim lumina naturală cu scopul de a reduce iluminatul artificial. Trecerea de la ora de vară la cea de iarnă are loc în 70 de țări cu respectarea diferenței de fus orar.

De menționat că unii specialiști spun că trecerea la ora de iarnă nu este dureroasă, deoarece este acea oră în care URSS și întreaga Europă au trăit timp de mai multe secole. Însă la primăvară noi vom fi nevoiți iarăși să ”tăiem” această oră dăruită toamna. Iar specialiștii din diverse sfere tot mai des vorbesc despre urmările negative ale acestei treceri temporale cu o oră înainte primăvara și cu una înapoi toamna.

În opinia medicilor, cele mai multe incomodități în acest caz le suportă copiii. În grădinițe, micuții deprinși să doarmă , să se alimenteze și să se joace conform orarului, în primele zile după trecerea la ora de vară obosesc mai repede. La fel și elevii claselor primare, părinții cărora știu că e foarte dificil să-și trezească odraslele după ce acele ceasornicului au fost mutate cu o oră înainte. Copiii trebuie să se adapteze, căci instituțiile școlare nu-și pot modifica orarul.

Concluzia vine de la sine – poate că politicienii noștri nu ar trebui să aștepte ani în șir ca birocrația europeană să soluționeze această problemă, dar ar trebui să decidă ferm și să renunțe singuri la această practică, care nu aduce foloase organismului uman, iar economia nesemnificativă de energie electrică este nulă comparativ cu daunele, demonstrate deja de savanții multor țări.


Source: noi.md

Keywords:

timp , iarna

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
300 locuitori

Florica este un sat din cadrul comunei Coşcalia, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Căușeni și la 67 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 300 de oameni. Satul Florica a fost întemeiat în anul 1925.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.