18 october 2013, 15:04 Kaleidoscope views 14326
18 october 2013, 15:04 Kaleidoscope views 14326

În Iran au fost găsite primele stick-uri create acum 5 500 de ani


Foto: informing.ru

Oamenii de știință de la Universitatea din Chicago, care au studiat bilele de lut din vechea Mesopotamie, au descoperit indicii ale unui cod pierdut în istorie. Misterioasele bile ar putea reprezenta primul sistem de stocare a datelor.

Bilele descoperite de-a lungul timpului au avut diferite dimensiuni, variind de la mărimea unei mingi de golf pînă la cea a unei mingi de baseball, potrivit Discovery News.

Cercetătorii au folosit scanarea de inalta rezolutie si modelele 3D pentru "a privi" in interiorul a mai mult de 20 de bile care au fost descoperite la situl istoric Choga Mish din vestul Iranului, la sfîrșitul anilor '60.

Ele au fost create în urmă cu aproximativ 5.500 de ani într-un moment în care orașele erau infloritoare in Mesopotamia.

Cercetătorii au crezut mult timp că aceste bile de lut au fost folosite pentru inregistrarea tranzactiilor economice, înaintea inventarii scrisului. Aceasta interpretare se bazează pe o analiză a unei bile de acum 3.300 de ani, gasită într-un sit din Mesopotamia numit Nuzi.

Cum s-au folosit aceste dispozitive in acele vremuri preistorice ramane un mister.

Aceste bile ar fi putut reprezenta o practica din acel timp pentru tinerea evidentelor, un fel de contabilitate din ziua de astazi.

Toate bilele conțin la exterior un sigiliu "ecuatorial" care trece prin mijloc și alte doua sigilii "polare".

Pe baza acestor dovezi, Christopher Woods de la Universitatea din Chicago consideră că sigiliul din mijloc îl reprezinta pe "cumpărător" sau destinatar, iar cele polare pe "vanzator" sau distribuitor. Multi oameni ar fi actionat în calitate de cumpărători și doar puțini în cea de vînzători sau distribuitori.

Cercetătorul crede că aceste bile reprezentau niște numere și unități metrice. Este posibil ca prin diferite forme simbolice, oamenii din timpurile preistorice să comunice numerele și unitatile într-un mod similar cum au procedat scribii cu 200 de ani mai tîrziu, cand s-a inventat scrierea.

Source: ziare.com

Keywords:

descoperire , Iran , arheologie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1605
Populația:
15462 locuitori

Vulcăneşti este un oraş din Republica Moldova, în componenţa Unităţii Teritoriale Autonome Găgăuzia. Amplasat în partea de sud a republicii, oraşul Vulcăneşti este situat la o distanţă de 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 15462 locuitori. Prima atestare documentară a localităţii datează din anul 1605.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.