18 november 2013, 16:42 Kaleidoscope views 6205
18 november 2013, 16:42 Kaleidoscope views 6205

Misterul petei uriaşe de pe Jupiter a fost rezolvat


Фото Foto: showbizhot.net 

Pata uriaşă care apare pe planeta Jupiter i-a intrigat multă vreme pe oamenii de ştiinţă, existănd mai multe teorii legate de formarea şi existenţa acesteia. Misterul a fost în sfărşit rezolvat de cercetătorii de la universităţile Harvard şi Berkeley. Pata ar fi trebuit să dispară în urmă cu sute de ani datorită rotaţiei planetei, care este una gazoasă.

Misterul a fost elucidat cu ajutorul unor modele generate pe computer, scrie Daily Mail. Pata, în care încap trei planete cu diametrul Terrei, este produsă de o furtună uriaşă care are loc la suprafaţa planetei, în acel loc. Furtuna alimentează cu energie vortexul care formează pata. Acest vortex colectează căldură în partea de sus şi gaze reci în partea de jos. Astfel, pata continuă să existe, deşi ar trebuit să existe maxim căteva zeci de ani.

Acesta nu este singurul vortex de pe suprafaţa Jupiter, însă este cel mai mare. Unele dispar în doar căteva ore, iar altele durează zile.

Pata de pe suprafaţa planetei a fost observată prima dată de către Samuel Heinrich Schwabe în 1831.

Source: gandul.info

Keywords:

Planete , Univers , descoperire

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1907
Populația:
430 locuitori

Andreevca este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pîcalova, Șmalena și Andreevca. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Rîbnița și la 124 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2008, populaţia satului constituia 430 de oameni. Satul Andreevca a fost întemeiat în anul 1907.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.