31 december 2015, 14:15 Health views 5915
Medicii de familie vor acorda servicii de îngrijiri paliative
31 december 2015, 14:15 Health views 5915

Medicii de familie vor acorda servicii de îngrijiri paliative

Ministerul Sănătății a aprobat Regulamentul cu privire la organizarea serviciilor de îngrijiri paliative, informează MOLDPRES cu referire la un comunicat al ministerului.

Pe parcursul anului 2016, vor fi organizate servicii de îngrijiri paliative de către medicul de familie. Totodată, în cadrul instituţiilor medico-sanitare primare de nivel raional vor fi create echipe mobile, specializate în îngrijiri paliative la domiciliu.

Pentru obținerea competențelor în domeniul îngrijirilor paliative, va fi asigurată instruirea medicilor de familie, a asistenților medicali comunitari, a asistenților medicali de familie.

Persoanele care necesită îngrijiri paliative vor fi identificate prin intermediul medicilor de familie, a asistenților medicali comunitari, a asistenților medicali de familie.

Îngrijirea paliativă a fost destinată iniţial bolnavilor de cancer în faze avansate, fiind una dintre principalele cauze ale mortalităţii în lume. Ulterior, îngrijirile paliative au devenit necesare şi altor bolnavi cu diverse tipuri de patologii cronice, care prezintă în fazele terminale simptome incontrolabile (insuficienţe de organe, boli neurologice, SIDA etc.).

Source: www.moldpres.md

Keywords:

medicina , medic , servicii , sanatate

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
1517 locuitori

Terebna este un sat şi comună din raionul Edineţ. Terebna este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat la o distanță de 18 km de oraşul Edineţ, la 14 km de stația de cale ferată Brătușeni și la  220 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1517 oameni. Prima mențiune documentară a Terebnei datează din 17 aprilie 1429, fiind pomenită în actul de danie  a satelor Zubricăuți și Ivancăuți către Radu grămătic.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.