22 january 2016, 10:54 Health views 6759
Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin
22 january 2016, 10:54 Health views 6759

Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin

Anual, în ultima săptămână a lunii ianuarie este marcată Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin, asociată cu informarea populației vizând profilaxia și depistarea precoce a acestei maladii. În acest an, ea se va desfășura în perioada 24-30 ianuarie 2016, sub genericul „Cu ajutorul tău aproape fiecare caz de cancer de col uterin poate fi prevenit!".

Campania vizează sensibilizarea a trei grupuri-țintă în privința cancerului de col uterin:

- Populația în ansamblu: ea urmând să conștientizeze beneficiile screeningului cervical și ale vaccinului HPV pentru prevenirea cancerului de col.

- Prestatorii serviciilor de sănătate: de rând cu medicii și asistenții medicali trebuie să dețină informații actualizate cu privire la screeningul cervical și vaccinul HPV, să fie gata să răspundă la întrebările pacienților pentru a-i încuraja să aplice serviciile respective.

- Guvernanții, politicienii: informarea liderilor politici vizând beneficiile screeningului cervical și ale vaccinului HPV, ca aceștia prin perceperea importanței lor să contribuie la abordarea prioritară și promovarea programelor respective.

Un moment original promoțional al actualei campanii este distribuirea în țările europene a peste 1,5 milioane de broșe „PERLA ÎNŢELEPCIUNII", ca un element-cheie al evenimentelor organizate în cadrul săptămânii tematice.

La nivel global, cancerul de col uterin este a treia cea mai frecventă formă de cancer la femei, cu o incidență anuală de peste 530.000 de cazuri noi și 275.000 de decese. În Europa, anual, aproximativ 60.000 de femei dezvoltă cancer de col uterin și 30.000 de femei mor din această cauză. În Europa de Est și zona Caucazului situația este mai gravă decât în țările vest europene.

În Republica Moldova, mortalitatea prin cancer de col uterin reprezintă a doua cauză de decese prin cancer la femei după cancerul mamar.

Aproape toate cancerele de col uterin sunt cauzate de virusul Papiloma Uman (HPV). Acest virus se transmite pe cale sexuală. Pe lângă infecţia cu HPV există şi alţi factori de risc pentru cancerul de col uterin: naşterile multiple; anumite boli care scad imunitatea – cum ar fi HIV. Infecţia HPV se transformă în cancer invaziv în 10-15 ani.

Săptămâna de informare este lansată de Asociația Europeană de combatere a Cancerului Cervical (ECCA), la care Republica Moldova este parte din 2009.

Source: realitatea.md

Keywords:

cancer , sanatate

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1798
Populația:
1378 locuitori

Jora de Mijloc este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Lopatna, Jora de Sus, Jora de Mijloc și Jora de Jos. Localitatea se află la distanța de 27 km de oraşul Orhei şi la 72 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1378 de oameni. Satul Jora de Mijloc a fost întemeiat în anul 1798.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.