04 july 2016, 14:15 Health views 7424
Astăzi sărbătorim Ziua Mondială a Sănătății
04 july 2016, 14:15 Health views 7424

Astăzi sărbătorim Ziua Mondială a Sănătății

Anual, pe 7 aprilie este marcată Ziua Mondială a Sănătății.

În acest an, această zi este dedicată luptei împotriva diabetului, acest fiind identificat drept una dintre cele mai grave probleme de sănătate publică, informează NOI.md.

Cu această ocazie, în Republica Moldova vor fi organizate diverse ședințe informatice, concursuri și flashmob-uri, cu tematica „Învinge diabetul". La fel, vor fi repartizate materiae informative privind importanța măsurilor de profilaxie și tratament eficient al diabetului zaharat.

Diabetul zaharat este una dintre cele mai răspândite boli netransmisibile cronice şi cea mai frecventă boală endocrină a secolului XXI. Maladia este periculoasă prin complicațiile grave pe care le provoacă: orbire, insuficienţă renală, atac vascular cerebral, infarct de miocard acut, neuropatie diabetică şi picior diabetic. Diabetul afectează persoanele de toate vârstele şi sexele, iar tratamentul de lungă durată este costisitor.

În Republica Moldova, morbiditatea prin diabet zaharat a crescut cu 1,5 ori în ultimii 10 ani, în 2014 fiind înregistraţi circa 83 884 bolnavi. Mortalitatea cauzată de această maladie a constituit 10,6 cazuri la 100 de mii de populație, o treime din decese se atestă la persoane cu vârsta aptă de muncă.

De menționat, că numărul persoanelor cu diabet „latent" se estimează a fi mai mare de 2-3 ori, deoarece peste 85% din bolnavi sunt persoane adulte (40+) și suferă de diabet de tip 2. Diabetul este şi una din cauzele principale a dizabilității precoce. Fiecare a treia persoană cu orbire şi insuficienţă renală suferă de diabet zaharat. 70% din cazurile de amputaţii ale membrelor inferioare sunt cauzate de diabet. Ponderea diabetului în structura dizabilității primare constituie 4,8%, şi condiţionează reducerea speranţei de viaţă în medie cu 10 ani.

Source: www.noi.md

Keywords:

sanatate , sarbatoare

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1568
Populația:
3401 locuitori

Geamăna este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Batîc și Geamăna. Satul Geamăna se află la distanța de 12 km de orașul Anenii Noi și la 32 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3 401 oameni. Satul Geamăna a fost atestat documentar în anul 1568.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.