08 september 2016, 15:01 Health views 5148
Populaţia participă la Studiul naţional privind consumul de sare
08 september 2016, 15:01 Health views 5148

Populaţia participă la Studiul naţional privind consumul de sare

În premieră în Republica Moldova, se realizează un studiu naţional privind consumul de sare în rândul populaţiei. Potrivit Ministerului Sănătăţii, rezultatele cercetării urmează a fi folosite la evaluarea politicii de sănătate adoptate în domeniul nutriţiei şi bolilor netransmisibile şi a tendinţelor privind starea de sănătate a populaţiei, transmite IPN.

Studiul include colectarea probelor de urină şi de sare de la peste 2 mii de persoane adulte. Participanţii sunt selectaţi aleatoriu din localităţile rurale şi urbane de către intervievatori, care sunt lucrători medicali cu experienţă în colectarea datelor la nivel de populaţie. În acest context, autorităţile îndeamnă populaţia să manifeste deschidere şi să contribuie la colectarea datelor.

Ministerul Sănătăţii menţionează că reducerea consumului de sare scade riscul de hipertensiune arterială şi conduce la evitarea a mii de decese de accident vascular cerebral, boli de inimă şi de rinichi. Bolile netransmisibile sunt cauza principală a dezabilităţii şi mortalităţii premature în Republica Moldova. Maladiile cardiovasculare şi cele de rinichi afectează circa 40% din populaţia adultă din ţară, iar tensiunea arterială crescută este unul din factorii de risc principali pentru aceste boli.

Studiul este realizat Centrul Naţional de Sănătate Publică, cu suportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare. Cercetarea urmează să se încheie la sfârşitul lunii august, iar după prelucrarea datelor, rezultatele vor fi făcute publice.

Source: www.ipn.md

Keywords:

sare , studiu , sanatate

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1922
Populația:
156 locuitori

Gura-Oituz este un sat din cadrul comunei Cotiujenii Mici, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Sîngerei și la 114 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 156 de oameni. Satul Gura-Oituz a fost înființat în anul 1922.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.