11 september 2017, 16:00 Health views 5880
Noi măsuri de prevenire și combatere a diabetului zaharat
11 september 2017, 16:00 Health views 5880

Noi măsuri de prevenire și combatere a diabetului zaharat

Cabinetul de miniștri a aprobat Programul național de prevenire şi control al diabetului zaharat pentru anii 2017-2021.

Autoritățile își propun să susțină activitățile de prevenție a diabetului zaharat prin diagnosticarea precoce, stoparea progresiei complicațiilor cronice prin tratament adecvat şi prin metode de reabilitare. De asemenea, va fi perfecționată asistenţa medicală acordată pacienților. Centrele medicale vor fi dotate cu utilaj modern, iar personalul medical va urma sistematic de cursuri de calificare.

Autoritățile contează pe reducerea cu 10% a numărului persoanelor cu risc înalt de dezvoltare a diabetului și cu 20% a mortalităţii persoanelor cu diabet zaharat din cauza bolilor cardiovasculare.

Totodată, urmează să fie creat registrul electronic al pacienților cu diabet zaharat, pentru o monitorizare mai eficientă a acestora.

Costurile necesare pentru implementarea Programului naţional de prevenire şi control al diabetului zaharat pentru anii 2017-2021 vor fi acoperite din bugetul de stat și din finanțări externe.

În Republica Moldova diabetul zaharat ocupă locul patru printre principalele cauze de deces a populaţiei, iar numărul persoanelor care suferă de această maladie este în creştere.

Source: ipn.md

Keywords:

diabet , sanatate

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1554
Populația:
1464 locuitori

Pașcani este un sat și comună din raionul Hîncești. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pereni și Pașcani. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Hîncești și la 63 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1464 de locuitori. Satul Pașcani a fost menționat documentar în anul 1554.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.