04 may 2019, 23:00 Health views 15155
04 may 2019, 23:00 Health views 15155

De ce ne scoate din minți sunetul unghiilor pe o tablă școlară


Foto: mednewsblog.ru

Numeroase cercetări au încercat să afle exact de ce sunetul produs de unghii pe o tablă școlară este atît de neplăcut și enervant pentru oameni. Un studiu recent pune totul pe seama psihologiei și a construcției canalului auditiv, potrivit wired.com.

Cercetările anterioare pe această temă au sugerat că sunetul este din punct de vedere acustic similar cu apelul de avertizarare al unui primat. Teoria a fost demontată în momentul în care maimuțele au răspuns la anumite sunete pe care omul nu le-a perceput.

Cel mai recent studiu, realizat de doi muzicologi, a analizat sunetele care stîrneau reacții similare: creta pe gresie, scîrțîitul polistirenului, o furculiță frecată de o farfurie și zgomotul unghiilor pe o tablă.

O parte dintre participanți au fost informați exact despre sursa sunetelor, iar alții au primit informația că este vorba de o compozitie muzicală contemporană. Li s-a cerut să spună care sînt cele mai enervante sunete și au fost monitorizate reacțiile fizice, cum ar fi bătăile inimii, presiunea sîngelui.

Pe lîngă reacțiile fizice înregistrate, o puternică componentă psihologică a fost remarcată. Subiecții studiului care știau că este vorba despre zgomotul unghiilor pe tastatură au spus că este mult mai neplăcut decît cei care știau că este vorba de o compoziție muzicală.

Chiar și în cazul celor care știau că sunetul provine de la muzică s-au înregistrat reacții fizice.

Reacțiile fizice sînt determinate de forma canalului auditiv uman care, conform unor studii, s-a demonstrat că amplifică frecvențele de la 2000 la 4000 de hertzi.

Keywords:

scoala , descoperire , sanatate

Comments

 (1)
  • #1 Elena Reply Quote selected
    человек без всякого гражданства проживает много лет в Молдове. Его двое детей имеют молдавское гражданство. Отцу не дают гражданство. К кому обратится за получением гражданства республики Молдова?  Часы работы офиса...
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1911
Populația:
80 locuitori

Negurenii Noi este un sat din cadrul comunei Agronomovca, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Ungheni și la 104 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 80 de oameni. Satul Negurenii Noi a fost menționat documentar în anul 1911.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.