14 september 2018, 09:45 Health views 14173
14 september 2018, 09:45 Health views 14173

Toamna provoacă acutizarea depresiei sezoniere


Foto: novostimira.com.ua 

Toamna e anotimpul tristeţii, al melancoliei şi al depresiei. Depresia sezonieră se manifestă printr-o stare de disconfort psihic şi fizic. Ea se resimte în perioada de trecere de la anotimpul cald la cel rece. Din cauza zilelor mai scurte, adică a luminii solare mai slabe, se dereglează “ceasul biologic intern”. Acest tip de depresie se caracterizează prin indispoziţie, tulburări de somn, dificultăţi de concentrare, pierderea poftei de mîncare, se diminuează randamentul muncii.

Experții susțin că fenomenul de mai sus este cauza diverselor afecțiuni emoționale la fiecare al doilea om. Iar fiecare al patrulea  face depresie în toată legea.

Potrivit psihologilor, pentru a face față acestui fenomen trebuie ridicată concentrația de endorfine și enchephaline în sîngele uman. Pentru aceasta consumați fructe și legume viu colorate și să vă răsfățați cu ciocolată.

Toamna persoana se simte deprimată, scade performanța și crește somnolența. Cele mai sensibile la astfel de influențe sînt persoanele care demonstrează o predispoziție la depresie.

Psihologii recomandă ca în perioada depresiei sezoniere să faceți tot ce este posibil pentru a ridica starea de spirit și vitalitatea – să diversificați produsele alimentare, mai multe exerciții fizice, și să nu uitați de odihnă. Alcoolul trebuie dat uitării.  Consumul de băuturi tari în timpul depresiei sezoniere poate doar agrava situația.

Keywords:

sanatate , om

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1578
Populația:
1070 locuitori

Climăuţii de Jos este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Climăuţii de Jos și Cot. Satul Climăuţii de Jos este aşezat la gura rîuşorului Cuşmirca, pe malul drept al Nistrului, la o distanță de 25 km de orașul Șoldănești şi la 133 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1070 de oameni. Prima mențiune documentară a satului Climăuți datează din anul 1578.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.