Go to section: Architecture
24 may 2012, 14:50 Architecture views 15499
24 may 2012, 14:50 Architecture views 15499

Cetăţile medievale moldovenești - Soroca, Hotin şi Suceava – vor fi renovate

Bijuteriile medievale - cetăţile Soroca, Hotin şi Suceava vor fi renovate pe banii UE. La restaurarea cetăţilor vor participa specialişti naţionali şi internaţionali.

Locuitorii din Soroca spun că, odată renovată cetatea Sorocii va atrage turişti din toată lumea. Cetatea Sorocii, considerară perla monumentală a R.Moldova se află astăzi într-o stare deplorabilă. Potrvit unor documente, acum cîteva decenii, au fost efectuate lucrări de renovare, dar fără a se ţine cont de specificul istoric şi materialul din care a fost zidită. Proiectul a fost estimat la 3 milioane de euro.

Fortificaţiile din piatră în Moldova medievală, amplasate la hotarele ţării, erau cetăţi de apărare, formînd o centură, alcătuită din două frontiere distincte.

La frontiera de vest se află Cetatea Neamţ, Cetatea Şcheia, Cetatea de Scaun de la Suceava, cunoscute drept castele voievodale, construite în deceniul opt al secolului XIV, atribuite lui Petru Muşatinul. La frontiera de est cetăţile sînt situate pe malul drept al Nistrului: Cetatea Hotin, Cetatea Albă, Soroca şi Tighina, iar la vest – Cetatea de la Roman. Era folosită în calitate de cetate şi reşedinţa aristocratică de la Orheiul Vechi.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
356 locuitori

Curchi este un sat din cadrul comunei Vatici, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Orhei și la 60 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 356 de oameni. Satul Curchi a fost menționat documentar în anul 1770.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.