Go to section: Architecture
15 november 2023, 16:00 Architecture views 1654
Sediul Academiei de Științe a Moldovei va fi inclus în Registrul monumentelor R. Moldova
15 november 2023, 16:00 Architecture views 1654

Sediul Academiei de Științe a Moldovei va fi inclus în Registrul monumentelor R. Moldova

Sediul Academiei de Științe a Moldovei va fi inclus în Registrul monumentelor R. Moldova ocrotite de stat.

Un proiect de hotărîre în acest sens a fost examinat la ședința secretarilor și urmează să fie propus spre consultări publice, transmite Deschide.md.

De menționat că proiectul clădirii AȘM, care dă start bulevardului Ștefan cel Mare și Sfînt, a fost elaborat în anul 1951, autori ai proiectului fiind arhitectul Valentin Mednec (originar din RSSM) și arhitectul rus Aleksandr Vedenkin.

Construcția a durat patru ani, anul de finalizare a construcției – 1955 fiind inscripționat pe fațada principală, în scuturi reliefate cu cartușe.

Atît arhitectura clădirii, cît și decorul ei sînt determinate de arhitectura monumentală sovietică din perioada stalinistă, o orientare în arhitectura anilor ’50 ai secolului al XX-lea răspîndită în Uniunea Sovietică, iar după cel de-al Doilea Război Mondial – și în unele țări ale Europei de Est. Clasicismul monumental sovietic a devenit la acea vreme expresia armoniei și frumuseții în arhitectura unei țări care pretindea a fi un stat de tip nou al muncitorilor și țăranilor.

Clădirea Academiei de Științe a Moldovei are cinci nivele,iar planul său este în formă de litera „П” – „P” din alfabetul chirilic.

În axa centrală la parter se află o sală spațioasă de festivități, denumită în prezent „Sala Azurie”, datorită lustrei albastre amplasate acolo după reparațiile cosmetice din 2008. În axă se găsește un rezalit divizat în patru pilaștri, iar la cel de-al treilea nivel se află trei ferestre hexagonale. Sub aceste ferestre se găsesc trei intrări principale.

Următoarele trei etaje construite din piatră albă de calcar sînt individualizate prin pilaștri cu capiteluri, cu elemente decorative caracteristice arhitecturii sovietice. Deasupra lor sînt plasate medalioane rotunde cu reprezentări reliefate ale stelelor cu cinci raze. Cel de-al cincilea nivel al clădirii cu ferestre arcuite a fost colorat în roșu. Construcția este încununată de un parapet perforat și un stîlp decorativ.

O altă orizontală decorativă este brîul ornamentat între primul și cel de-al doilea nivel, inspirat din arhitectura medievală a mănăstirilor din spațiul romînesc. Pe lîngă cele mai importante săli din incinta AȘM se număra „Sala Azurie”, „Sala Argintie” și „Sala Mică”.

După punerea în funcțiune a clădirii, sala mică de ședințe de la etajul doi a fost îmbrăcată în panouri de lemn, deasupra cărora au fost amplasate reliefuri din bronz ale celor mai renumiți savanți din primii ani de existență a Academiei de Științe

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1618
Populația:
7570 locuitori

Corjeuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Corjeuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Corjeuţi este situat pe rîul Lopatnic, la o distanță de 25 km de oraşul Edineţ, la 21 km de staţia de cale ferată Lipcani şi la 230 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 7570 de oameni. Prima atestare documentară a satului Corjeuţi din ţinutul Hotin datează din anul 1618.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.