Go to section: Folk crafts
15 may 2016, 12:30 Folk crafts views 10087
Cum s-a desfășurat Festivalul Tînărului Meșteșugar pe strada pietonală (Foto)
15 may 2016, 12:30 Folk crafts views 10087

Cum s-a desfășurat Festivalul Tînărului Meșteșugar pe strada pietonală (Foto)

Astăzi, 14 mai, pe strada pietonala Eugen Doga a avut loc Festivalul Tânărului Meșteșugar, care este la prima sa ediție. La acest eveniment au venit peste 50 de meșteșugari din întreaga țară fiecare cu obiecte confecționate de ei însuși. Acest eveniment și-a propus ca scop promovarea tradițiilor populare și desigur implicarea tinerilor din Republica Moldova în promovarea acestor tradiții.

Festivalul a fost organizat de Consiliul Municipal de Tineret din Chișinău cu scopul de a promova cultura națională, în special, în rândurile tinerilor. Pentru organizarea acestui eveniment este nevoie de mult timp și o responsabilitate mare, toate acestea și le-a asumat Consiliul Municipal de Tineret.

„Acest Consiliu a fost creat recent și unul dintre scopurile noastre este promovarea tradițiilor naționale printre tineri. Noi am planificat această activitate de mai mult timp, dar însăși pregătirile au durat 2-3 luni. Ne bucuram că la acest festival au venit peste 5o de meșteșugari din întreaga țară cu diferite lucrări cu care se pot mândri. Printre meșteșugari sunt mulți tineri și acest lucru este îmbucurător. Aceasta este prima ediție și este cu succes, dar pentru anii următori planificăm să lărgim amploarea acestui festival și să găsim un alt loc de desfășurare a evenimentului, care ar include un spațiu mai mare, pentru a putea asigura prezența mai multor meșteșugari din țară", a spus președintele Consiliului Municipal de Tineret, Petru Grecu.

Festivalul a întrunit meșteșugari din întreaga țară, fiecare dintre ei având povestea și talentul său aparte, ei și-au adus cele mai reprezentative lucrări, ca să poate fi văzute de toată lumea.

„Am început să confecționez anul trecut prin luna mai, ceea ce fac este, de fapt, îmbinarea între tradițional și modern. Aceste haine sunt foarte practice și comode. Sunt mereu gata de „atac" și când am fost invitați la acest eveniment, desigur că am acceptat cu mare drag.", ne zice Elena Cojocar, meșteșugar.

Unii meșteșugari și-au început activitatea recent, iar alții au deja o practică bună în spate, aceștia cunoscând arta confecționării încă de mici copii.

„Pregătirile pentru acest eveniment mi-au luat o lună de zile, însă, am venit la festival și cu lucrări mai vechi, pe care le-am confecționat cu mai mult timp în urmă. La asemenea festivaluri merg, încă de mic copil împreună cu tatăl meu, care de asemenea confecționează obiecte din lemn și de la care am învățat și eu aceasta artă frumoasă.", a afirmat Laura Muruzuc, meșteșugar.

Atmosfera de la Festivalul Tânărului meșteșugar cât și obiectele confecționate de meșteșugari sunt foarte atrăgătoare pentru tineri, aici fiecare își poate găsi ceva pe plac.

„Îmi place ceea ce văd aici, oameni veseli și talentați, muzică și dispoziție bună, cred că organizatorilor le-au reușit să producă atmosfera unui adevărat festival. Cât despre meșteri, pot spune că aceștia au venit cu lucruri foarte interesante, lucrate atent și cu multă măiestrie. Consider că asemenea evenimente sunt binevenite, întrucât prin intermediul acestora noi ne facem cunoscuți cu tradițiile naționale, dar totodată se pun în valoare și meșterii autohtoni, care într-adevăr fac lucruri frumoase, și ar trebui să fie cunoscuți.", a spus Elena Baranov, vizitator.

Cei prezenți la Festival au avut posibilitatea să își procure diverse obiecte confecționate de meșteșugari la prețuri accesibile. Pentru cei care nu au reușit să meargă astăzi la eveniment, Festivalul Tânărului Meșteșugar se va desfășura și duminica până la orele 16:00 pe strada pietonala Eugen Doga.

Source: diez.md

Keywords:

Chisinau , Meșteșug , tirg

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1610
Populația:
756 locuitori

Şipca este un sat şi comună din raionul Soldăneşti. Şipca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la 3 km de orașul Șoldănești și 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 756 de oameni. Prima mențiune documentară certă a localității datează din anul 1610.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.