10 october 2014, 11:39 Sculpture views 15366
Conacul Manuc Bei din Hînceşti va fi restaurat pînă la finele anului 2015
10 october 2014, 11:39 Sculpture views 15366

Conacul Manuc Bei din Hînceşti va fi restaurat pînă la finele anului 2015

Conacul Manuc Bei din oraşul Hînceşti va fi deschis pentru vizitatori la sfîrşitul anului viitor. Cel puţin asta au promis autorităţile, care au verificat astăzi cum decurg lucrările de reabilitare. Pînă acum, două dintre cele nouă clădiri ale complexului au fost reparate în proporţie de 70 la sută.

"Turnul nu era deloc, acoperişurile nu erau deloc, adică s-a început consolidarea începînd de la fundaţie, pereţi, pereţii exteriori şi interiori", a declarat Viorel Startulat, antreprenor.

Pentru reparaţia a două clădiri ale complexului - Casa Vechilului şi Casa Ioniţă Iamandi - au fost alocate peste 23 de milioane de lei din Fondul Naţional de Dezvoltare Regională. În cadrul proiectului, urmează a fi amenajat teritoriul Complexului Manuc-Bei şi reparat drumul spre aşezarea geto-dacică Stolniceni.

"Avem un pic de reţineri de la grafic, nu reuşim să facem unele lucrări, deoarece e foarte greu. S-a găsit soluţia tehnică cum să consolidăm unii pereţi pentru ca să rămînă starea iniţială", a precizat ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, marcel Răducan.

Autorităţile locale spun că pentru a încheia lucrările de reparaţie sunt necesari mai mulţi bani.

"Noi astăzi cu părere de rău nu putem răspunde cîţi bani mai trebuie pentru finalizare. Nu este finalizat proiectul tehnic pe întreg complexul", a subliniat preşedintele raionului Hînceşti, Grigore Cobzac.

Pentru reconstrucţia complexului, din fonduri europene au mai fost alocate două milioane de euro.

Source: ru.publika.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1722
Populația:
1342 locuitori

Butuceni este un sat şi comună din din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Butuceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Rîbnița și la 85 km de Chișinău. Populaţia satului Butuceni alcătuia 1342 de oameni în anul 2001. Satul Butuceni a fost menționat documentar în anul 1722.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.