07 april 2013, 15:31 views 8819
07 april 2013, 15:31 views 8819

Cetatea Soroca își va recăpăta aspectul inițial


 Foto: newsmoldova.ru

Pentru prima dată în ultima jumătate de secol fortăreața de la Soroca va fi restaurată în forma pe care o avea în epoca lui Ștefan cel Mare.

"Proiectul de restaurare al cetății Soroca este realizat în cadrul programului de cooperare transfrontalieră, la care participă Soroca (Moldova), Suceava (România) și Hotin (Ucraina), costurile căruia se ridică la 3 milioane €. Cea mai mare parte a surselor este alocată din fondurile europene. Cetatea va căpăta aspectul unei fortărețe medievale și va arăta la fel ca în epoca lui Ștefan cel Mare "- a declarat pentru agenția Novosti-Moldova vice-ministrul culturii Gheorghe Postică.

El a menționat că "acum în cetate au loc săpături arheologice, care vor ajuta la elaborarea unui plan de lucrări de restaurare".

"Proiectul este deja finalizat și s-a anunțat o licitație pentru selectarea companiei, care va realiza reconstructia edificiului medieval. Procesul de reconstrucție va dura trei ani și include nu numai renovarea cetății, dar și amenajarea teritoriului asiacent"- a spus sursa.

El a subliniat că "cetatea restaurată va atrage turiștii străini în Republica Moldova".

"Acesta nu este singurul proiect de restaurare pe scară largă a monumentelor istorice din patrimoniu cultural. Există planuri pentru restaurarea conacului lui Manuk Bey la Hîncești. Și aici se realizează  săpături arheologice și lucrările de restaurare ", - a concluzionat Postică.

Keywords:

cetate , restaurare , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1492
Populația:
476 locuitori

Bursuc este un sat din cadrul comunei Japca, raionul Floreşti. Localitatea se află la o distanţă de 70 km de oraşul Florești şi la 150 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 476 de oameni. Satul Bursuc a fost menționat documentar în anul 1492.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.