21 august 2023, 09:30 views 1041
Peste 200 de tipuri de fructe și pomușoare cresc în grădina exotică a unei familii din Ciok-Maidan
21 august 2023, 09:30 views 1041

Peste 200 de tipuri de fructe și pomușoare cresc în grădina exotică a unei familii din Ciok-Maidan

Timp de 35 de ani, locuitorul satului Ciok-Maidan, Piotr Iamboglo, se ocupă de afacerea sa preferată - grădinăritul. Pofta pentru aceasta a apărut încă din tinerețe.

Piotr Iamboglo a lucrat în diverse domenii, de la muzician și videograf la Casa de Cultură locală pînă la constructor. Cu toate acestea, el a rămas fidel unui singur lucru de-a lungul vieții – grădinăritul. De la cinci dimineața pînă seara tîrziu lucrează în grădina sa, unde conviețuiesc fructele tradiționale pentru zona noastră și cele exotice, relatează grt.md

"După armată, am lucrat la Casa de Cultură timp de 20 de ani. Apoi am lucrat timp de 12 ani la o vinărie, apoi pe un șantier de construcții. Mai aproape de pensionare am început să lucrez în grădină. Nu le dau pace feciorilor - de îndată ce văd ceva nou, îi chem, iar ei găsesc și îmi aduc orice răsad sau arbust", povestește Piotr.

Soția sa, Anna, îl ajută pe Piotr Iamboglo să cultive toate astea. De 48 de ani se sprijină reciproc în toate, făcînd ceea ce le place și păstrînd vatra familiei. Femeia împărtășește că secretul fericirii familiei nu este dificil, este nevoie de înțelegere reciprocă.

"Sîntem căsătoriți de 48 de ani. Lucrăm împreună în timpul zilei. Copiii ne ajută. Vin și imediat aleargă în grădină de legume", spune Anna Iamboglo.

În acest an, în colecția soților se numără 28 de specii de afine, care necesită plantare și îngrijire specială.

"Fiul mezin fac totul împreună cu tatăl. El a comandat toate merișoarele, afinele pe care le-a adus, precum și kaki, kiwi. Cel mai mare a adus actinidia, care este un mini kiwi. Avem și feijoa, guava și alte plante neobișnuite", spune femeia.

"Primul copac pe care l-am plantat a fost un dud. Apoi am plantat doi vișini în grădină. Astfel am acumulat 200 de copaci și 200 de denumiri. Este foarte multă muncă", împărtășește grădinarul.

Cheltuielile și eforturile investite de cuplul Iamboglo dau roade, deoarece oamenii din toată Găgăuzia vin pentru fructe, pomușoare și legume proaspete.

"Ne bucurăm, nu avem ce să regretăm! Copiii ne spun să lăsăm puțin această muncă, anii își fac simțită prezența tot mai mult, nu mai sîntem tineri, trebuie să muncim mai puțin. Dar noi avem din ce în ce mai mult. Nu avem regrete", mărturisește Anna.

Casa familiei Iamboglo nu este niciodată pustie. Această familie este cunoscută departe de Ciok-Maidan, iar oamenii vin la ei din toată țara pentru a cumpăra produse proaspete sau răsaduri exotice. Anghinare, afine, merișoare, mure, coacăze, rodii, smochine, șapte tipuri de prune pe un singur copac, un gutui de un kilogram și jumătate și zeci de tipuri de mere, pere, feijoa, kaki și struguri - și aceasta este doar o mică parte din ceea ce crește în gospodăria familiei Iamboglo.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1891
Populația:
679 locuitori

Pompa este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Suvorovca, Pompa și Pervomaisc. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Fălești și la 129 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 679 de oameni. Satul Pompa a fost menționat documentar în anul 1891.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.