16 january 2016, 15:15 Hospodars and Hierarchs views 6735
Spectacole tradiţionale pentru Sfîntul Vasile au fost organizate în raionul Cahul
16 january 2016, 15:15 Hospodars and Hierarchs views 6735

Spectacole tradiţionale pentru Sfîntul Vasile au fost organizate în raionul Cahul

Mai multe tradiţii legate de sărbătorirea Sfîntului Vasile (Anul Nou pe stil vechi) au fost respectate în sudul R. Moldova. Mai mulţi ani la rînd obiceiurile sînt păstrate de locuitorii satului Crihana Veche, raionul Cahul, transmite MOLDPRES.

Pe data de 13 ianuarie, cete de urători din această localitate au ieşit pe traseul Cahul – Giurgiuleşti, iar mijloacele de transport au fost colindate şi au putut să-şi continue calea doar după ce au achitat aşa-zisa „vamă".

Este o tradiţie mai veche cînd tineri deghizaţi în costume specifice scot „Capra"pe acest drum şi le urează şoferilor „La mulţi ani!". Totodată, nu rămîne necolindată nici o gospodărie din sat.

În seara zilei de astăzi, în centrul satului urmează să fie organizate lupte simbolice între cetele de colindători care durează pînă cînd sînt rupte hainele „Caprei". De obicei, spectacolul adună sute de spectatori din Crihana Veche, dar şi din alte localităţi.

„Este o tradiţie din bătrîni respectată de localnici. Mulţi consăteni plecaţi peste hotare îşi organizează şi vacanţele în aşa fel ca să fie prezenţi la baştină în ziua cînd se iese cu „Capra". Am organizat şi un festival al „Caprei", intenţionînd să păstrăm acest obicei frumos care se consideră că are proprietatea să spele de rele ", a afirmat Rodica Cucereanu, primarul satului Crihana Veche.

Source: moldpres.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1570
Populația:
1631 locuitori

Dumbrăviţa este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Dumbrăviţa, Valea lui Vlad și Bocancea-Schit. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Sîngerei și la 95 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1631 de oameni. Satul Dumbrăvița a fost atestat documentar în anul 1570.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.